Да поскитаме из Гърция...

Потребителски аватар
lubashki777
Модератор
Мнения: 7531
Регистриран: 06 фев 2008 13:29
ПОЛ: МЪЖ
Местоположение: Стара Загора

Да поскитаме из Гърция...

Непрочетено мнение от lubashki777 » 04 авг 2017 08:38

Скъпи приятели, преди седмица осъществих една от набелязаните цели за това лято, а именно да поскитам с мотора из южната ни съседка - Гърция.
Радвам се, че за реализирането на тази идея се събрахме група от 4 мотора и петима участника.
Плана ни беше Халкидики на средния ръкав /Ситония/, установяваме се някъде там и правим туристически турове и плажове на различни места с моторите.
Разбира се...каквото "мишката намислела...котката го разваляла", та и в нашия случай така, но пък се осмелявам да твърдя, че беше невероятно готино и емоционално напук на всички трудности и спънки.
За 4-5 дни имахме удоволствието да изживеем много и различни моменти.Още на влизане в Гърция, такъв буреносен вятър ни подвя, че се наложи да караме близо до аварийното платно на магистралата, защото поривите на вятъра ни отпращаха направо в най-лявата лента, а там гърците си изпреварваха и хич и не им пукаше... :o
Първа почивка, а ние не можахме много да се отдалечим от моторите от страх, че вятъра ще ги събори...

Изображение

На втората почивка, нещата вече бяха по-добре.Вятъра беше понамалял, но пък в далечината пред нас пътя се губеше в мъгла от облаци и се чуваха страшни гръмотевици.
Тук решихме да изчакаме да премине дъжда, но..напразно загубихме близо час, без това да се случи.В крайна сметка облякохме дъждобраните, и се впуснахме в прегръдките на бурята...

Изображение

Покарахме няколко километра под гръмотевиците и, след това дойде и ...дъжда.Макар и повечето от нас екипирани с дъждобрани, то...това не беше нормален дъжд, а направо буреносен.Няма да забравя когато настигнех тир по магистралата и трябваше да го изпреваря...буквално се врязвах във водопада от пръски който той сееше навсякъде и разстояние от 15-20 метра го минавах на сляпо без да виждам нищо освен мъгла от вода...На моменти ми ставаше страшно дори, защото това каране на сляпо дори и с 100км./ч. не беше хич безопасно, но...нямахме никакъв друг избор.
Така стигнахме на Халкидики/някъде над Атонския полуостров/ и тъкмо спряхме пред един супер маркет под...прилично изглеждащи навеси на паркинга, за да се преоблекат някои от нашите другари и...ни удари с пълна сила урагана, който вилнееше в този район породен от циклона Медуза/е това ние не го знаехме, но го научихме после от медиите/.Де факто ние минахме през най-голямата буря, каквато гърците не са виждали десетилетия наред по тези земи и то на...мотори.
Навесите разбира се се оказаха от...мрежа против градушка и всичкия дъжд и вятър се изсипа над нас.Просто вдигнах качулката на дъждобрана и застанах на място където ...течеше на главата ми най-малко вода :vish24: . Вятъра беше невероятно силен и дори и под въпросните навеси, той се опитваше да събори мотоциклетите ни.Беше хем величествено и емоционално, хем и доста тревожно за нас, защото все пак имахме още едни близо 100км. до крайната си точка.
Както и да е...изчакахме го да понамалее и потеглихме.Бяхме вече и без това мокри/кой повече , кой по -малко/.Карахме внимателно и въпреки това на доста места по завоите поради свлечената от дъжда пръст и камъни от склоновете/Ситония е планински полуостров/ моторите ни поднасяха.Локвите през които се налагаше да минаваме на моменти бяха толкова дълбоки..., че дори и с вдигнати крака до кормилото пак се мокрехме, а половината мотор беше под вода.
В крайна сметка стигнахме живи и здрави.Настанихме се и ...напълнихме терасата на стаята с куфари и дрехи на простира.

Изображение

На следващия ден времето вече се беше поуспокоило.Въпреки, че нямаше обхват заради бурята, успяхме да се свържем с близките си, и да ги успокоим, че всичко е наред.
Изглед от терасата на хотелчето.Още в 07,30ч. вече напичаше доста обещаващо, а от бурята и дъжда нямаше и помен...

Изображение

Кончетата ни кротко си стояха на коневръза в очакване какво ще ни донесе днешния ден.

Изображение

Разходихме се с Динко в околността и направих малко снимки...

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Този ден обиколихме най-южната част на полуострова,...

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Вярната ми машина, на фона на Атонския полуостров/в дъното на кадъра/...

Изображение

...а заливчетата с изумрудено зелената вода не липсваха, въпреки всичката мътилка, която се изля в морето предния ден заради проливните дъждове и планинския терен.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Направихме си плаж, ...

Изображение

Изображение

Изображение

Машините стояха почти до нас, което ни устройваше идеално, за да не ги мислим излишно...

Изображение

А вечерта...станахме свидетели на красивия залез над полуостров Атон с неговия емблематичен връх на южния му край.Облаците така бяха строени, че той приличаше на изригващ вулкан.Страхотно и запомнящо се...уникално!

Изображение

Изображение

Беше невероятно изживяване да стоиш на южния край на полуостров, някъде там...далеч от дома и да си вперил поглед в представлението на майката природа.В този момент някак...осъзнаваш, че света всъщност е много малък и имаш чувството, че можеш да отидеш навсякъде само с едното голо желание.
Емоциите ни дойдоха в повече и...трябваше да има физически израз на всичко натрупано в нас, за да не ...експлодираме!

Изображение

Скачахме като подивели и се търкаляхме в пясъка на плажа...

Изображение

Изображение

Накрая пред уникалната гледка ...

Изображение

Изображение

Изображение

...си направихме и групова снимка за спомен.

Изображение

Изображение

Изображение

Колкото и да не ни се искаше се откъснахме от тази магия, обърнахме моторите и уж обратно...Обаче въпреки, че времето напредна не ни се прибираше и...гас още по-на север до гр. Сарти.Тук се сляхме за малко с местната атмосфера...

Изображение

Изображение[/url

[url=https://flic.kr/p/XesHVQ]Изображение


Изображение

Гърците карат много мотори...а още повече скутери.Един вид обаче скутер, който те наричат "Патаки" е най-масово разпространеното превозно средство...

Изображение

Хванах залеза над Атонския полуостров вече при пряка видимост...

Изображение

Изображение

Беше спиращо дъха изживяване на живо!
Вечерта прибирайки се на обратно обаче се появи и първия проблем. Единия от моторите отказа да върти при паленето.Наложи се първо да го бутаме, а при второто спиране вече по тъмно, вкарахме в боя и кабели и подаване на ток от друг мотор.

Изображение

Колегата набеди акумулатора за виновен, макар и последния да беше едва на два месеца, а...аз не бях съвсем сигурен в това, но...
На следващия ден тръгнахме в обратната посока да търсим акумулатор.В първото градче на 10 километра се оказа, че...нищо не може да се намери за голям мотор.Хората продаваха само части и консумативи за скутери.

Изображение

Изображение

Изображение

Така бързо се взе решение и гас до съседния голям град на 60-70км., където имало и сервиз и магазин.
Намерихме го, купихме акумулатор , но...човека каза, че искал той да ни го зареди и ни каза да се върнем след два часа.

Изображение

Така и така ще се чака...мръднахме на 15км., намерихме си един плаж и се установихме там.

Изображение

Интересен факт. За цялото ни пребиваване там, колкото и девойки да ми хванаха окото, се оказваха в последствие...българки :o Чак не е за вярване, ама е самата истина.Само две гъркини ми харесаха с малки забележки...Едната е по-горе на главната улица на Сарти, а другата тук на плажа...

Изображение

Изображение

Водата беше кристална и се отдадохме на плаж и гмуркане.

Изображение

След час повредения мотор и още един се върнаха за акумулатора, но...се забавиха много.Звъня и какво да разбера...Оказало се, че проблема въобще не е в акумулатора, а в стартера.Сваляне пред сервиза, разглобяване и...отлепени магнити на статора, като два от шест са се строшили и за заклинили ротора.
Динко /собственика на БВМ-то с проблема/ се изрази доста лаконично..
- А... Миро го поправи...сега вече ще го монтира на мотора.
Аз оцъклен отсреща...
- Как го поправи бре, да идваме нещо ако трябва.
А Динко...
–Ами с маслинови клони...
Тук вече ме срази и аз си помислих, че нещо ме бъзика.
След час, когато вече бяха при нас разбрахме, че не е никакъв бъзик.Миро намерил отрязани дебели клони от маслиново дърво и издялал клинове, които набил под конус, за да се закрепят магнитите.Идеята беше да изкара 20-30 паленета, да се приберем и после вече ремонт както трябва.
Честно казано...идеята проработи и се прибрахме без никакъв проблем в БГ.
Така деня ни мина под мотото да поправим мотора на колегата.
На четвъртия ден събрахме багажа, /аз първо играх сиртаки по бански и с ботуши, а после и казачок по стара традиция, за който Белата ми липсваше за дует/... :mrgreen:

Изображение

Изображение

...и се насочихме към един близък до хотела ни плаж,като се отдадохме на удоволствието от плуване и гмуркане в кристалните води на Егейско море.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Другото типично превозно средство в Гърция е ...пикапа

Изображение

Тръгнахме към обяд да хапнем и после към БГ, но...отново изпитание.
Карайки по крайбрежната улица от една пряка изкочи гъркиня с една кола и...Миро който водеше колоната беше ударен.Мотора му рязко се отклони и той едва успя да го овладее и да не падне.Спряхме, стана задръстване, а ние без да ни интересува това се затичахме да видим дали не е пострадал нашия приятел.За щастие нищо му нямаше, защото ролбара на мотора го беше спасил.Гъркинята обаче...най-нагло му дръпна ухото и му каза, че не бил гледал...Направо се оцъклих, ама...хайде да не правим панаири в чужда държава.Нали всичко беше наред и нямаше ударени...
Хапнахме и газ към БГ.
Привечер стигнахме границата безпроблемно, минахме за 5 минути и вечерта отседнахме в Мелник.

Изображение

Изображение

Колкото и да бях изморен, яхнах мотора и се качих да изпратя деня на Роженския манастир.Колегите не пожелаха да дойдат с мен, но това не ме отказа.И сам война е войн...Не съжалявам и за миг.Въпреки умората от много километри представлението беше уникално.

Изображение

Изображение

Изображение

А залеза над мелнишките пирамиди беше вълшебен...

Изображение

Изображение

Изображение

Влезнах и в манастира,...

Изображение

Изображение

Изображение

...а там в тишината на мрака се чуваше припева на вечерната служба от църквата.Стоях като омагьосан, и сякаш никога нямаше да мога да се отърся от унеса и магията...

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Хотелчето и ресторанта под него въпреки високите цени/говоря за ресторанта/, ни се видяха много приемливи на фона на цените в Гърция.Направихме си купон, хапнахме много добре, пийнахме и хайде по леглата.
Мелник сутринта ...

Изображение

Този ден вече се прибирахме.Пътувайки към Ст. Загора, се отбихме до Белица , за да видим парка на мечките,...

Изображение

...а след това вече се прибрахме.
И така...5 дена, 5 човека и...4-ри мотора изживяхме много и различни емоции.От бурята и дъжда, през спокойствието и жегата до не-плановите ремонти с подръчни средства тип сървайв...За десерт разбира се, залеза и нашата уникална природа...
Какво искам повече...?
Поскитахме отново и 1400-те километра сякаш бяха не толкова, а само 140...така бързо и страхотно преминаха тези 5 дни.

П.П.Ето и снимките от това приключение.Разгледайте ги на цял екран и мисля няма да съжалявате!

https://www.flickr.com/photos/143986505 ... 898491910/

П.П.За който иска да види определен кадър в цял размер и с добро качество...клик на снимката и на ...цял екран!
Поздрави
NISSAN FOREVER!!!

Потребителски аватар
slavin
Модератор
Мнения: 3495
Регистриран: 18 ное 2008 00:06
ime: Славин
ПОЛ: МЪЖ
Местоположение: Стара Загора

Re: Да поскитаме из Гърция...

Непрочетено мнение от slavin » 06 авг 2017 11:12

Пак си описал прекрасно преживяното от теб като гледки и емоция. Как слънцето залязва над Атон като си на Ситония?

Потребителски аватар
lubashki777
Модератор
Мнения: 7531
Регистриран: 06 фев 2008 13:29
ПОЛ: МЪЖ
Местоположение: Стара Загора

Re: Да поскитаме из Гърция...

Непрочетено мнение от lubashki777 » 06 авг 2017 18:40

slavin написа:Пак си описал прекрасно преживяното от теб като гледки и емоция. Как слънцето залязва над Атон като си на Ситония?
Благодаря Славински.
П.П.Е слънцето не залязва над Атон, а точно в обратната посока, но залезните му лъчи виждаш как се отразяват и насищат небето с жълто-червени краски, което според мен...пак си е залез, макар и не точно в посоката на залязващото слънце... :)
NISSAN FOREVER!!!

Потребителски аватар
Marin Stoyanov
АДМИНИСТРАТОР
Мнения: 4382
Регистриран: 04 фев 2008 22:15
ime: Марин Стоянов
Skype: MARINHAKER
ПОЛ: МЪЖ
МПС: Toyota 3000td 1KZT
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Да поскитаме из Гърция...

Непрочетено мнение от Marin Stoyanov » 07 авг 2017 07:01

Чудесно! А аз, ракия варя :grin: :grin:
"В този мошенически и кървав век/ сред този народ от света и от Бога отлъчен/ ако срещнеш честен човек - убий го да не се мъчи!" - Стефан Цанев.
"Демокрацията и плурализмът дават на всички граждани правото да говорят каквото им падне и да оспорват всичко. Стига да не е мнението на някой дебел господин, излизащ от черен мерцедес, с черни очила и обграден от сонм от ангели с вратове като стволовете на шейсетгодишни букове в основата. Българите не обичат да противоречат на такива хора, по-скоро се съгласяват за всичко с тях." - Калин Терзийски

Отговори

Върни се в “EКСПЕДИЦИИ В ЧУЖБИНА”