Централна Азия или "Становете" - подготовка

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР
Регистриран: 23 юли 2010 15:16
МПС: Toyota LC UZJ100

Re: Централна Азия или "Становете" - подготовка

Непрочетено мнение от pegasoto » 12 май 2016 10:40

marinhaker написа:Да определено цената е ниска, в предварителният ни разговор с теб се очакваше по висока цена.
Не ми е под ръка в момента стария ексел за да видя какво бях заложил предварително като бюджет за визите, би трябвало да го имате с Любо. Реално тези 4 визи ни струват 134 евра за покана за Узбекистан, 43лв за куриер София-Виена и вчера преведох 1024 евра по сметката на австрийците (в тях влиза 45 евра куриерска такса Виена-София). Тези цени са за двама ни общо. Довечера като се прибера ще снимам фактурата от австрийците, където има разбивка на всичките пари.
Както бях споделил и преди, перото от бюджета само за визите идва на повече от 1/2 от цената на горивото за 20000км.
lubashki777 написа:Хайде...това е добър знак... :good:
Дано да си прав! :)

Потребителски аватар
slavin
Модератор
Регистриран: 18 ное 2008 00:06
ime: Славин

Непрочетено мнение от slavin » 12 май 2016 19:55

Аз не се включвам да не спамя темата, но с интерес наблюдавам подготовката и пожелавам незабравими и само приятни мигове на експедицията.

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР

Непрочетено мнение от pegasoto » 13 май 2016 00:01

Ето я разбивката от фактурата на австрийците:

Изображение
slavin написа:Аз не се включвам да не спамя темата, но с интерес наблюдавам подготовката и пожелавам незабравими и само приятни мигове на експедицията.
Не мисля, че би се спамила темата. Може на някой дадено мнение/мисъл да му изглажда пълна глупост, но реално да е нещо, за което не е помислено или просто да асоциира неволно към нещо такова. Това всъщност е добре известен и изполван подход, когато трябва да се генерират идеи - насърчава се да се изказват и най-големите глупости, които са ви хрумнали. Общо взето с такава цел стартирах и темата, а и за да е поне малко полезна на някой за в бъдеще.

Днес жена ми беше в Казакхстанското посолство и подаде документите ни за визи. 80 евра за двете визи. Плаща се задължително през Инвест Банк, където взимат по 3лв банкова такса на виза, при положение, че превода е правен точно в клона, в който е сметката на посолството. Обирджии... Искат една снимка, копие на паспорта, бележка от банката за платена такса и попълнени 4 документа - анкета, въпросник, молба и още нещо. Консула е разпитвал подробно откъде ще влезем и излезем. Естествено жена ми не знае чак такива детайли. Обяснила е, че сме с кола и нямаме конкретен план. След като е видял и всички останали визи, консула е констатирал, че сме профи туристи и следващия четвъртък ще имаме визи :)

Потребителски аватар
lubashki777
Модератор
Регистриран: 06 фев 2008 13:29

Непрочетено мнение от lubashki777 » 13 май 2016 07:15

Ей това с показването на останалите много визи е било правилната стратегия... :bravo:
NISSAN FOREVER!!!

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР

Непрочетено мнение от pegasoto » 14 май 2016 18:14

В момента имам хладилник за в колата, имам и монтирани два акумулатора със съответното управление. Повече за второто тук: viewtopic.php?p=52394#p52394.
Имам едно питане. Може ли някой да ми подскаже как в домашни условия да изтествам консумацията на хладилника, за да зная реално на колко време автономия мога да разчитам от допълнителния акумулатор (ясно е, че това време ще варира в зависимост от зададената на хладилника темература, от околната температура...). Много съм бос на тема тоци, но предполагам да премеря волатжа на акумулатора преди експеримента и след "Х" брой часове работа на хладилника, няма да е достатъчно? До какъв волтаж мога да си позволя да разреждам въпросния акумулатор Banner EnergyBull 100 Ah?

Потребителски аватар
Marin Stoyanov
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 04 фев 2008 22:15
ime: Марин Стоянов
МПС: Toyota 3000td 1KZT
Контакти:

Непрочетено мнение от Marin Stoyanov » 16 май 2016 06:53

То волтажа няма нищо общо с "ампеража" (затова акумулаторите се тества с товарна вилка, а не с волт метър) ;) Макар, че I=U/R а спрямо мощността P = U.I
С каква консумация е хладилника? - на табелката какво пише?-за да ти кажа в домашни условия как може да стане.
"В този мошенически и кървав век/ сред този народ от света и от Бога отлъчен/ ако срещнеш честен човек - убий го да не се мъчи!" - Стефан Цанев.
"Демокрацията и плурализмът дават на всички граждани правото да говорят каквото им падне и да оспорват всичко. Стига да не е мнението на някой дебел господин, излизащ от черен мерцедес, с черни очила и обграден от сонм от ангели с вратове като стволовете на шейсетгодишни букове в основата. Българите не обичат да противоречат на такива хора, по-скоро се съгласяват за всичко с тях." - Калин Терзийски

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР

Непрочетено мнение от pegasoto » 16 май 2016 11:00

marinhaker написа:То волтажа няма нищо общо с "ампеража" (затова акумулаторите се тества с товарна вилка, а не с волт метър) ;) Макар, че I=U/R а спрямо мощността P = U.I
С каква консумация е хладилника? - на табелката какво пише?-за да ти кажа в домашни условия как може да стане.
Ето какви са спесификациите (моя е CF-50, оградения с червено):

Изображение

Това, което казват е (доколкото аз го разбирам):
на 12V => 7А
при настроени 5 градуса и околна 20 градуса, компресора ще работи през 10% от времето
при настроени 5 градуса и околна 32 градуса, компресора ще работи през 15% от времето

Ето техническите данни и на допълнителния ми акумулатор:
http://files.offroadsz.com/pegasoto/var ... 510101.pdf

За който му е интересно или му трябва, качих менюала за CF серията на WAECO:
http://files.offroadsz.com/pegasoto/var ... l_5532.pdf

Потребителски аватар
slavin
Модератор

Непрочетено мнение от slavin » 17 май 2016 16:54

Дали няма да напиша някоя простотия, но Марин или някой по-вещ да поправя.
При 7А и работа 15% ще консумира 1.05Аh и като имаме 75Ah акумулатор би трябвало да имаш около 50 часа автономия и да имаш 1/3 остатък в акумулатора. Той ще е на климатик в колата и няма да достига 32 градуса околна, така че резултата ще е по-добър, но аз смятам винаги със запас.

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР

Непрочетено мнение от pegasoto » 17 май 2016 18:02

Благодаря за включването!
Като цяло и аз така разсъждавам. Ноо... Това е теорията, аз искам на практика да видя как стоят нещата. И тук ми изникват куп въпроси от непознаване на материята:

1. Какви са различните категоризации на акумулаторите - К5, К20... На самия акумулатор пише 100Аh (и за такъв го напазарувах) това май е по К20, в pdf-а с техническите данни е 75Аh по К5... Реално кое какво означава и коя стойност трябва да ползвам при сметките?
2. До колко мога безопасно (без да скъсявам драстично живота на акумулатора) да го разреждам и как да я определя тази граница? Самия хладилник има вградена защита на акумулатора и ще изключи компресора при достигане на зададената граница (3 степени - low, mid, high), но ми се ще да не разчитам много на това.
3. Бях чел някъде, че е препоръчително акумулатора да се разрежда до 75% от капацитета си, но тъй като това е доста висока граница, за безопасно може да се приеме разреждане до 50%. Вярно ли е това?
4. Всичко от горните три точки е теорията, но как на практика да видя какво се получава (надявам се Марин да се включи)?
slavin написа:Той ще е на климатик в колата и няма да достига 32 градуса околна, така че резултата ще е по-добър, но аз смятам винаги със запас.
На климатик ще е докато карам. Спирам в Тюркменистан, примерно на газовия кратер насред пустинята, колата спряна на слънце, 45-50 градуса и нагоре през деня... и се моткам там някакво време, а може и да нощувам там... За такива ситуации искам да си напиша домашното и да си заложа добри запаси, но за да го направя трябва да знам в нормални условия на практика какви са цифрите.

Потребителски аватар
Marin Stoyanov
АДМИНИСТРАТОР
Контакти:

Непрочетено мнение от Marin Stoyanov » 18 май 2016 07:18

По мои сметки излиза (ще ти го обърна във ватове за по лесно разбиране сравнено с друг консуматор):
12v x 7A = 84W (при работа на 100%)

при настроени 5 градуса и околна 20 градуса 8.4W или 0.7А
при настроени 5 градуса и околна 32 градуса 12.6W или 1.05 А

От тук можеш да си направиш груба сметка, до пълно изтощаване на акумулатора :)
Когато включиш консуматор се получава пад на напрежението (именно това следят защитите на електронните устройства, инвертори....и тн за защита до пълно изтощаване)! Имай си на предвид, че при продължителна работа пада напрежението на акумулатора и тогава сметките излизат други, пример: за 12v е по горе. Но при пад на напрежение от 10V e 5.84A и 58.48W По сметки твоят хладилник излиза да е със съпротивление 1.71 ома (това ти е константа за 12V)! Не е лошо да му премериш съпротивлението с мултицет да видим дали излиза толкова и тогава ще коментираме останалото!

За допълнителна защита няма да се разминеш без електроника! Има едно силово реле което ти е като прекъсвач - бобинката му се управлва от електронни елементи (с електрониката малко съм скаран (завършил съм електротехника)), но ето ти една примерна схема:

http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=17811

П.С.
Странното ми е, че има допълнително съпротивление при 24 и 110 V - премери съпротивлението на 24 и 110 V-ако имаш мултицет!
"В този мошенически и кървав век/ сред този народ от света и от Бога отлъчен/ ако срещнеш честен човек - убий го да не се мъчи!" - Стефан Цанев.
"Демокрацията и плурализмът дават на всички граждани правото да говорят каквото им падне и да оспорват всичко. Стига да не е мнението на някой дебел господин, излизащ от черен мерцедес, с черни очила и обграден от сонм от ангели с вратове като стволовете на шейсетгодишни букове в основата. Българите не обичат да противоречат на такива хора, по-скоро се съгласяват за всичко с тях." - Калин Терзийски

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР

Непрочетено мнение от pegasoto » 19 май 2016 23:44

Днес получихме поредната виза в паспортите си и все повече се приближаваме до мечтания край на бюрократичния ужас. Казакхстанската виза:

Изображение

Започнах да подготвям документите за руската виза и две нови изненади... Бях пропуснал малката подробност, че за руска виза се иска задължителна медицинска застраховка с минимално покритие от 30 000 евра. Като така и ще правим застраховки, реших да ги правим за целия период и ето едни непредвидени разходи. Най-ниската оферта, която намерих, с допълнителни отстъпки беше в Generali през брокери SDI - 145лв за двамата за 51 дена. Включва всички държави по маршрута, като за Турция е с 50% самоучастие.

Другата изненада дойде от сайта на руското консулство. За кандидатстване за виза вече задължително се минава през новосъздадения визов център към руското посолство, като за "услугата" се киха по 50лв на виза. Още едни непредвидени разходи... Утре ще се пробвам да заобиколя въпросния визов център и да подам документите дирекнто в консулството. Ще се пробвам за транзитни визи. Идеята ми е да влезем в Русия от Казакхстан в района на Астрахан. Оттам до Владикавказ са малко над 1000км и според правилата трябва да ми дадат транзитна виза за 2 дена. На мен ми се струват малко и ще се опитам да изкопча малко повече дни за в Русия. Дано успея! Ако не - може би ще трябва да кандидатстваме за нормална туристическа виза, за да не сме притискани така зверски от време за пресичане на Русия. Това пък са нови големи разходи за фашшиви покани и самолетни билети...

Потребителски аватар
Marin Stoyanov
АДМИНИСТРАТОР
Контакти:

Непрочетено мнение от Marin Stoyanov » 20 май 2016 06:42

pegasoto написа:
Другата изненада дойде от сайта на руското консулство..........................
Те така, като с ме в Евросъюза ;)

Потребителски аватар
lubashki777
Модератор
Регистриран: 06 фев 2008 13:29

Непрочетено мнение от lubashki777 » 20 май 2016 07:11

Абе за съжаление ...целия свят така е направен...просто дрането на кожи е с най-голям приоритет... :x
NISSAN FOREVER!!!

Потребителски аватар
slavin
Модератор

Непрочетено мнение от slavin » 20 май 2016 07:51

Преди 2001г съм чакал от 04:00 сутринта на опашка пред немското посолство за виза, а сега в Германия пускат хора без никакви документи с неясен произход?!?!
Аз много се радвам, че успяхте да се преборите с цялата тази бюрокрация, наистина изглеждаше невъзможно, но сте упорити, а на такива хора и Господ им помага. Дано цялата експедиция да мине безпроблемно и с много хубави емоции.

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР

Непрочетено мнение от pegasoto » 20 май 2016 08:06

lubashki777 написа:Абе за съжаление ...целия свят така е направен...просто дрането на кожи е с най-голям приоритет... :x
Много си прав тук Любо! Още 2014-та като кандидатствахме за руските визи ни подшушнаха за този визов център, който подготвят и още тогава ни подсказаха, че е измислено от една страна да олекоти работата на консулството, но от друга са чисто бизнес интереси - 50лв на виза отгоре...
marinhaker написа:Те така, като с ме в Евросъюза ;)
И е така и не е така. Част от страните в региона, през които ще минем, продължават да са с проруски интереси и настроения. А за тях 80% от страните от Западна Европа (Евросъюза) са в безвизов режим. Т.е. за мен от гледната точка на прост турист нещата опират до държавна дипломация, а както вече многократно съм се убеждавал нашата от години е спряла да работи и кара по инерция. Евросъюза си е Евросъюз със всичките му плюсове и минуси, но тойне е пречка сам по себе си държавите членки да си гонят личния интерес (нещо, което България не прави). За мен това е грозната истина!
slavin написа:...Аз много се радвам, че успяхте да се преборите с цялата тази бюрокрация, наистина изглеждаше невъзможно, но сте упорити, а на такива хора и Господ им помага. Дано цялата експедиция да мине безпроблемно и с много хубави емоции.
Явно и отстрани си проличава, че съм си упорит, когато имам интерес за нещо, и не се отказвам :) Благодарско за пожеланията и дано наистина и последната виза да е безпроблемна!

Отговори

Върни се в “EКСПЕДИЦИИ В ЧУЖБИНА”