Време беше да започна да правя по-детайлни бюджетни сметки за самото пътуване. Двете големи пера са визите и горивото. Визите съм ги описал по-горе, остава горивото.
Както писах и по-рано, след Тюркменистан детайлния маршрут ще го мислим на място. Имаме точки, които искаме да посетим и места, през които да минем. Дали ще успеем, ще зная след 2-3 месеца. Тези дни си поиграх с картите на гугъл и желания маршрут идва грубо около 20 000км. От сайтовете, които имам с цени на горивата по света, си поиграх и извадих тези, които на мен ми трябват.
бензина:
газта:
Държавите, означени със звездичка са тези, за които има актуална информация, останалите са със калкулирани цени на базата на последната налична цена и историческото движение. Както се вижда, не навсякъде има газ по маршрута. Най-много ми харесва първия ред от втората табличка - това означава че да си карам Тойотата в Казакхстан на газ, ще ми е малко по-евтино отколкото ми е в България малката кола

Целта ми беше да си сметна общия бюджет за гориво за пътуването. Направих две различни сметки:
- 1. Приех грубо осреднен разход на бензин и газ 20/100 и приех грубо осреднена цена на двете горива от 1лв за литър. Разсъждавам така, защото Тойотата харчи средно 20-21 газ и 16-17 бензин при спокойно каране. Цените на газта и бензина варират съответно 0.26-1.52лв и 0.52-2.69лв. Т.е. по-скъпия бензин ще се компенсира от по-ниския разход. Получава се грубо около 4000лв за гориво.
2. Втората сметка е много по-детайлна и точна. Калкулирам точните разстояния по държави, на какъв вид гориво ще карам там и съответната цена на това гориво. Също взимам предвид от коя държава ще излезна с пълни резервоари от дадено гориво, защото в следващата горивото е по-скъпо. По тази сметка крайната цена е около 4300лв.
За втората сметка съм се позастраховал с по 10-20% по държави. Та, реално очаквам реално да похарча по-малко, но това ще зная със сигурност след няклко месеца.
Не мисля да нося туби за допълнително гориво. Разсъждавам така - на бензин имам 96 литра, които ми стигат за около 550км, на газ 72 литра - около 350км. При лошите терени, дори двойно да скочи разхода на джипа, все се получава автономия от около 200км, без да слагам в сметката евентуален резерв от другото гориво, което винаги оставям. Отново ще съм сама кола и ще карам максимално консервативно, т.е. не очаквам и кой знае какъв скок на разхода на джипа, дори по черните пътища. След като моторджиите с леките ендура, при които резервоарите са малки и автономията е 250-300км, успяват да минат по маршрута, не би трябвало и аз да имам проблем. Надявам се
Повече се притеснявам за водата, тъй като ще пътуваме в някои доста пустинни райони или направо пустини, и ще се опитаме да къмпингуваме навсякъде. Т.е. ще ни трябва вода за къпане/миене и за готвене. Не мисля да правя резервоари за вода в колата и т.н. Купил съм си 2х20 литра туби с канелки и идеята ми е едната да е с питейна, другата с вода за всичко останало. Реално мисля, че навсякъде по пътя ще имаме вода, особено пък от момента в който влезем в Таджикистам и планинските райони. Остава да се оправим в пустините Karakum (основно Тюркменистан), Aralkum (пресъхващото Аралско море в Узбекистан и Казакхстан) и Kyzylkum (Узбекистан и Казакхстан).
Това е за момента. Поздрави!