Централна Азия или "Становете" - подготовка

Потребителски аватар
lubashki777
Модератор
Регистриран: 06 фев 2008 13:29

Re: Централна Азия или "Становете" - подготовка

Непрочетено мнение от lubashki777 » 18 апр 2016 21:19

Ивка, за соларните панели е ясно.Дори и да не е свързано точно с хладилника, то ел енергия при едно къмпингуване винаги е необходима.Въпросът е, че...струва едни пари, а аз говоря за бюджетния вариант.Като се замислиш...първо трябва да си вземе човек хладилник като твоя/не е малка сумата/, след това тягов акумулатор, за да не се налага да бута някъде колата си/още една не малка сума/, след това пък следващ разход е система за зареждане от генератора на въпросния тягов акумулатор/това над което работиш ти в момента/ , следва и соларен панел за по-продължително къмпингуване/отново едни пари/...и на фона на това аз с моите скромни 100лв./втора употреба разбира се де/ за комбиниран амонячен туристически хладилник на 12/220V и най-ценното за мен пропан/бутан.
Лично за мен колкото и да е по-удобно, си е едно не малко вложение... :(
Поздрави!
NISSAN FOREVER!!!

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР
Регистриран: 23 юли 2010 15:16
МПС: Toyota LC UZJ100

Непрочетено мнение от pegasoto » 18 апр 2016 21:42

lubashki777 написа:Ивка, за соларните панели е ясно.Дори и да не е свързано точно с хладилника, то ел енергия при едно къмпингуване винаги е необходима.Въпросът е, че...струва едни пари, а аз говоря за бюджетния вариант.Като се замислиш...първо трябва да си вземе човек хладилник като твоя/не е малка сумата/, след това тягов акумулатор, за да не се налага да бута някъде колата си/още една не малка сума/, след това пък следващ разход е система за зареждане от генератора на въпросния тягов акумулатор/това над което работиш ти в момента/ , следва и соларен панел за по-продължително къмпингуване/отново едни пари/...и на фона на това аз с моите скромни 100лв./втора употреба разбира се де/ за комбиниран амонячен туристически хладилник на 12/220V и най-ценното за мен пропан/бутан.
Лично за мен колкото и да е по-удобно, си е едно не малко вложение... :(
Поздрави!
Абсолютно съм съгласен! И дори много често се замислям, дали всички тези вложения не ме правят роб на вещите... Дали когато съм пътувал бюджетно не ми е било по-комфортно, защото съм бил по-безгрижен...

Потребителски аватар
mi6emorkov
БAШ ОФРОУДЪР
Регистриран: 03 фев 2012 16:01
ime: Борис
МПС: опел фронтера б

Непрочетено мнение от mi6emorkov » 19 апр 2016 09:19

Мисля , че истината е по средата !!! Аз навремето от мерак да съм близо до планината си купих къща в Стара Планина и първите години голяма радост, но в един момент и ставаш роб !!! Другите ходят насам натам , а аз все на вилата - я кося поляната , я нещо ремонтирам . Както и да е , това с двата акумулатора се решава със силови диоди , които не разрашават да текат изравнителни токове дължащи се на различни потенциали .

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР

Непрочетено мнение от pegasoto » 28 апр 2016 22:59

От 2008-а досега в колата ползвам един 300W инвертор на Belkin. С него зареждаме лаптопи и всякакви акумулаторни батерии, плюс батериите на фотоапарата. Малко е шумничък заради вградения си вентилатор и естествено има загуби. За стария си лаптоп имах и зарядно от 12V. Въпросния лаптоп обаче се възнесе наскоро. Новия е друга марка и съответно старото зарядно вече е неизползваемо. Сега бях пред дилемата дали да дам отново пари за ново зарядно от 12V или да си ползвам инвертора. Миналата седмица един колега в офиса ми се похвали какво универсално зарядно си е купил и след като го разгледах набързо и прочетох спесификациите, не се двоумих повече ами направо го заръчах. Въпросната джаджа зарежда почти всеки лаптоп на пазара и е от известната китайска марка HUNDA.

Изображение

Изображение

Майтапа настрана, но наистина изглежда сериозно. Работи на 100-240V или 12V. Има 12 различни накрайника. Изходния ток е автоматичен според батерията на лаптопа, който се зарежда - 15V-24V (90W максимум). Следи батерията и на дисплея показва с какъв ток зарежда и какво е текущото състояние на батерията.

Има и вграден USB порт 5.1V, 2.4A, 12W MAX.

Изображение

За парите си мисля е идеално и се надявам да пристигне от Китай преди да съм заминал. Така лаптопите ще ги зареждаме с тази играчка, а инвертора ще остане за всичко останало.

Тъй като таз-годишната ни екскурзия ще ни дойде малко нанагорно финансово, основно заради многото и скъпи визи, сме решили да го караме икономично по време на пътуването. Ще се опитаме да минимизираме спането на хотели (имаме си покривна палатка) и яденето по заведения. За второто е ясно - зареждаме хладилника с провизии ще готвим. Ако искаме да ползваме туристическия си примус с еднократните газови бутилки и да изкараме 50 дена, ще трябва да носим една раница с резервни бутилки. Затова решихме да купим една туристическа бутилка за пропан бутан и котлон към нея. Чудих се дали да е българска или чешка, но предвид доста по-високата цена на чешките, плюс това че щеше да ми трябва и допълнителен адаптер, заложих на българското.

Спрях се на 12 литрова:

Изображение

Пълна на 80% ще побере около 10 литра. Нямам опит с такива бутилки, не зная колко време ще ни изкара за да си готвим 2-ма човека. Все си мисля, че и да свърши по път ще успея да я напълня. В бившите руски републики би трябвало да са разпространени такива бутилки.

Към бутилката купих и котлон 3.5kw с приставка за по-малки съдове:

Изображение

Сега се сещам, че може би е добре да си купя един адаптер от винтила на бутилката към зареждачка за кола, за да мога да я пълня и по авто газ-станциите. Не мисля, че в руските републики ще ми откажат.

Поздрави!

Потребителски аватар
lubashki777
Модератор

Непрочетено мнение от lubashki777 » 29 апр 2016 07:02

Ще ти стигне и ще ти остане литража на тази бутилка.В къщи ползвам за газовия котлон бутилка от 5кг./8л./ и като я заредя я ползвам по 2-3 месеца.Та за 1 месец все ми се струва, че колкото и да я ползвате интензивно, ще ти стигне/а и твоята е по-голяма от моята/.
Поздрави!
NISSAN FOREVER!!!

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР

Непрочетено мнение от pegasoto » 02 май 2016 15:23

На FTP-то качих пътеводителите, които имам за страните по маршрута: http://files.offroadsz.com/pegasoto/201 ... %20Guides/
Ако модераторите преценят, че е в разрез с правилата на форума (права и т.н.), да свирнат и ще ги махна.
Иначе много полезен е този сайт (безплатен пътеводител под формата на wiki): https://en.wikivoyage.org/wiki/Main_Page, но все още е в процес на изграждане.

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР

Непрочетено мнение от pegasoto » 02 май 2016 16:58

Време беше да започна да правя по-детайлни бюджетни сметки за самото пътуване. Двете големи пера са визите и горивото. Визите съм ги описал по-горе, остава горивото.

Както писах и по-рано, след Тюркменистан детайлния маршрут ще го мислим на място. Имаме точки, които искаме да посетим и места, през които да минем. Дали ще успеем, ще зная след 2-3 месеца. Тези дни си поиграх с картите на гугъл и желания маршрут идва грубо около 20 000км. От сайтовете, които имам с цени на горивата по света, си поиграх и извадих тези, които на мен ми трябват.

бензина:
Изображение

газта:
Изображение

Държавите, означени със звездичка са тези, за които има актуална информация, останалите са със калкулирани цени на базата на последната налична цена и историческото движение. Както се вижда, не навсякъде има газ по маршрута. Най-много ми харесва първия ред от втората табличка - това означава че да си карам Тойотата в Казакхстан на газ, ще ми е малко по-евтино отколкото ми е в България малката кола :D Целта ми беше да си сметна общия бюджет за гориво за пътуването. Направих две различни сметки:
  • 1. Приех грубо осреднен разход на бензин и газ 20/100 и приех грубо осреднена цена на двете горива от 1лв за литър. Разсъждавам така, защото Тойотата харчи средно 20-21 газ и 16-17 бензин при спокойно каране. Цените на газта и бензина варират съответно 0.26-1.52лв и 0.52-2.69лв. Т.е. по-скъпия бензин ще се компенсира от по-ниския разход. Получава се грубо около 4000лв за гориво.
    2. Втората сметка е много по-детайлна и точна. Калкулирам точните разстояния по държави, на какъв вид гориво ще карам там и съответната цена на това гориво. Също взимам предвид от коя държава ще излезна с пълни резервоари от дадено гориво, защото в следващата горивото е по-скъпо. По тази сметка крайната цена е около 4300лв.
За втората сметка съм се позастраховал с по 10-20% по държави. Та, реално очаквам реално да похарча по-малко, но това ще зная със сигурност след няклко месеца.

Не мисля да нося туби за допълнително гориво. Разсъждавам така - на бензин имам 96 литра, които ми стигат за около 550км, на газ 72 литра - около 350км. При лошите терени, дори двойно да скочи разхода на джипа, все се получава автономия от около 200км, без да слагам в сметката евентуален резерв от другото гориво, което винаги оставям. Отново ще съм сама кола и ще карам максимално консервативно, т.е. не очаквам и кой знае какъв скок на разхода на джипа, дори по черните пътища. След като моторджиите с леките ендура, при които резервоарите са малки и автономията е 250-300км, успяват да минат по маршрута, не би трябвало и аз да имам проблем. Надявам се :)

Повече се притеснявам за водата, тъй като ще пътуваме в някои доста пустинни райони или направо пустини, и ще се опитаме да къмпингуваме навсякъде. Т.е. ще ни трябва вода за къпане/миене и за готвене. Не мисля да правя резервоари за вода в колата и т.н. Купил съм си 2х20 литра туби с канелки и идеята ми е едната да е с питейна, другата с вода за всичко останало. Реално мисля, че навсякъде по пътя ще имаме вода, особено пък от момента в който влезем в Таджикистам и планинските райони. Остава да се оправим в пустините Karakum (основно Тюркменистан), Aralkum (пресъхващото Аралско море в Узбекистан и Казакхстан) и Kyzylkum (Узбекистан и Казакхстан).

Това е за момента. Поздрави!

Потребителски аватар
lubashki777
Модератор

Непрочетено мнение от lubashki777 » 03 май 2016 07:21

Интересна сметка...дано да е вярна, че нещата с цените на петрола се променят понякога рязко и ненадейно, а ти имаш месеци преди да тръгнеш :idea:
П.П.Не знам дали ползваш портативните душове на 12V/вероятно да/, но с един такав, можеш да си се къпеш съвсем човешки и от тубата и...директно от реката/само да докараш 12V на няколко метра от нея, за да има захранване душчето :) /
Поздрави!
NISSAN FOREVER!!!

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР

Непрочетено мнение от pegasoto » 03 май 2016 10:31

Реално имам 40 дена до тръгването и нямам търпение да минат по-бързо :)

Всъщност при досегашните ни трипове, никога не сме ползвали походни душове. Носили сме, но никога не са влизали в употреба. Няколко пъти при палаткувания по язовири в България за по 3-4 дена сме ползвали соларни душове. И те са вършили работата си, но си искат време и слънце за да стоплят водата. Иначе с един душ от 20 литра успяваме да се изкъпем и двамата с жена ми. Мисля сега да ползваме същите душове. Вечер като разпънем бивака, колкото успеят да стоплят от слънцето - толкова. Ако не могат, ще топля вода на газовия котлон, пълня соларния душ и така...
Мислех да купувам Zodi Extreme, което е според мен най-доброто на пазара за такива цели, но за тази година финансите не стигат за повече....

Потребителски аватар
Marin Stoyanov
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 04 фев 2008 22:15
ime: Марин Стоянов
МПС: Toyota 3000td 1KZT
Контакти:

Непрочетено мнение от Marin Stoyanov » 11 май 2016 07:13

Купих от ибей една благинка (помпа за вода 12v)
която се монтира в колата и през серпентина нагрявана от газов котлон...........да не спамя темата :)
Изображение
"В този мошенически и кървав век/ сред този народ от света и от Бога отлъчен/ ако срещнеш честен човек - убий го да не се мъчи!" - Стефан Цанев.
"Демокрацията и плурализмът дават на всички граждани правото да говорят каквото им падне и да оспорват всичко. Стига да не е мнението на някой дебел господин, излизащ от черен мерцедес, с черни очила и обграден от сонм от ангели с вратове като стволовете на шейсетгодишни букове в основата. Българите не обичат да противоречат на такива хора, по-скоро се съгласяват за всичко с тях." - Калин Терзийски

Потребителски аватар
mi6emorkov
БAШ ОФРОУДЪР
Регистриран: 03 фев 2012 16:01
ime: Борис
МПС: опел фронтера б

Непрочетено мнение от mi6emorkov » 11 май 2016 10:11

Какви пари е тази помпа ?

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР

Непрочетено мнение от pegasoto » 11 май 2016 10:26

Мдааа - полезно нещо, заглеждал съм ги. За мен имат един недостатък - зависим си от колата. За да се изкъпеш трябва да си до колата или да пускаш дълъг захранващ кабел, ако искаш да се отдалечиш. Защото става само кал и вода около колата. Иначе е доста полезно - кеф ти със газова серпентина за топла вода, кеф ти само със студена... Колко силна струя прави? Ако е прекалено мощна, може ли да се монтира клапанче някакво и да се ограничи дебита и това би ли товарило много моторчето?

За мен истината е в Zodi Extreme:
Изображение

За съжаление там говорим за съвсем различен бюджет. Кофтито е, че в щатите е $180, което все някак се ядва. Обаче докато стигне Европа и цената му е вече 6-700лв. Надявам се в светло бъдеще да си попълня екипировката с едно такова.
Дори съм измислил и схемата. Колата ми е на газ, слагам един тройник със спирателно кранче и бърза газова връзка на изходящата тръба на бутилката. Един маркуч и газова глава/котлон, която работи на високо налягане и си имам и подгрев за Зоди-то, без да разнасям допълнителни газови бутилки. Даже ме е яд, че не направих системката още тази година, ами купих туристическата газова бутилка. Кофтито на горната схема е, че намалаваш от пробега на колата на газ и не можеш съвсем точно да засичаш разхода на газ. Мисля, че това е пренебрежимо като недостатък, на фона на предимствата.

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР

Непрочетено мнение от pegasoto » 11 май 2016 15:31

След 33-34 дена напрегнато чакане, днес вече можем да се наречем горди притежатели на още 4 от визите по маршрута. Повеждаме с убедителното 5:0 срещу дипломатическата бюрокрация. Дано да не допуснем гол до края и да опазим вратата си суха :)
Днес ни пристигнаха паспортите от Австрия с всички поискани визи вътре.

Тюркменистан:
Изображение
Вижда се как долу вляво са написани граничните пунктове на вход/изход.

Узбекистан:
Изображение

Таджикистан:
Изображение
Вижда се на долната страница разрещителното за ГБАО с описаните райони, където имаме право да щъкаме.

Киргизстан:
Изображение

Австрийците бяха действали наистина бързо. Имаше и изненада от тяхна страна - крайната сума, която трябва да им платим е с 83 евра по-малка от предварително договорената. Не се оплаквам, изобщо дори :)

Потребителски аватар
Marin Stoyanov
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 04 фев 2008 22:15
ime: Марин Стоянов
МПС: Toyota 3000td 1KZT
Контакти:

Непрочетено мнение от Marin Stoyanov » 12 май 2016 07:44

Да определено цената е ниска, в предварителният ни разговор с теб се очакваше по висока цена.
"В този мошенически и кървав век/ сред този народ от света и от Бога отлъчен/ ако срещнеш честен човек - убий го да не се мъчи!" - Стефан Цанев.
"Демокрацията и плурализмът дават на всички граждани правото да говорят каквото им падне и да оспорват всичко. Стига да не е мнението на някой дебел господин, излизащ от черен мерцедес, с черни очила и обграден от сонм от ангели с вратове като стволовете на шейсетгодишни букове в основата. Българите не обичат да противоречат на такива хора, по-скоро се съгласяват за всичко с тях." - Калин Терзийски

Потребителски аватар
lubashki777
Модератор

Непрочетено мнение от lubashki777 » 12 май 2016 08:55

Хайде...това е добър знак... :good:
NISSAN FOREVER!!!

Отговори

Върни се в “EКСПЕДИЦИИ В ЧУЖБИНА”