Алпи 2019

JuSK
ОФРОУДЪР
Мнения: 70
Регистриран: 16 юни 2016 16:40
ПОЛ: ЖЕНА

Re: Алпи 2019

Непрочетено мнение от JuSK » 30 яну 2020 16:36

Дааааа? С мотора имах предвид. Иначе, ако ще е със самолет, по-скоро цялото семейство. Което също би било интересно! Може сега само аз, а после четиримата - с манастирите в Метеора така стана :) И между другото добре се получи - в Метеора е претъпкано с туристи, станахме свидетели на жестоки задръствания. Когато отидохме обаче, вече ми беше познато, знаех къде да ги оставя с колата, да паркирам на друго място и да ги настигна.
Но има доста време... както се казва, човек предполага, Господ разполага :)

Потребителски аватар
lubashki777
Модератор
Мнения: 7529
Регистриран: 06 фев 2008 13:29
ПОЛ: МЪЖ
Местоположение: Стара Загора

Re: Алпи 2019

Непрочетено мнение от lubashki777 » 06 фев 2020 19:50

Най-после успях да изчета целия пътепис.Започвах го няколко пъти и все нещо ме отклоняваше.Попих всичко до най-малките подробности.Страхотно пътуване и предполагам само какви незабравими емоции си натрупала.
Два въпроса напират у мен и ги задавам веднага докато не съм забравил.
1. С какво ти помогна агнешката кожа на седалката и всъщност...като я наваля толкова дъжд, не замириса ли подобаващо на овца...?
2. Как можа да се притесниш от тази вада, която минава през асфалтовия път?
Очаквах да видя някаква река с обли речни камъни и поне 5-6 м. широка и направо се изцъклих като видях на снимките след описанието въпросната вада...Чак се върнах назад, защото си помислих, че снимките с реката някак съм ги изтървал...
Благодаря ти за пътеписа и за това, че ни направи съпричастни на тези 6000 + километра от това приключение!
П.П. Не се коси за жиците по снимките ...махат се доста сполучливо с фотошоп... ;) :)
Поздрави!
NISSAN FOREVER!!!

JuSK
ОФРОУДЪР
Мнения: 70
Регистриран: 16 юни 2016 16:40
ПОЛ: ЖЕНА

Re: Алпи 2019

Непрочетено мнение от JuSK » 11 фев 2020 17:41

Привет, Любо :)
Кожата взех, понеже седалката ми е доста твърда и след 2-3 ден започват да ме болят костите :) И дали заради кожата или друга причинина - нямах никакви болежки, което много ме зарадва :) След първия по-голям дъжд се накваси порядъчно и се размириса на овца :) За щастие, като изсъхне, миризмата изчезва. После при по-слаб и кратък дъждец просто я прегъвах на две и така сядах отгоре ѝ - хем по-меко, хем не се мокреше. При по-силен дъжд направо в топ касата си я носех. Та така :) Всъщност колкото и да се шегувам с миризмата, останах доволна и пак бих я взимала за по-дълги преходи. Сега стои в гардероба и чака някое ново пътуване!
А потокът не беше страшен, аз си го написах. В първия момент просто не можех да преценя дали не е хлъзгаво дъното там. И малко тиня може да подхлъзне предната гума. Дъното там не бе завирено или тинесто. За мен по-скоро ситуацията беше: след стръмно изкачване стигнах върха (при това положение съм си изработила рефлекс на високото да връщам газта и пръстите ми да са над предната спирачка), видях табелата и като видях спускането надолу пред мен, спрях, за да видя какво ще да е това нещо :)

Беше прекрасно пътуване, много зареждащо и някак обсебващо. Човек влиза в един ритъм да пътува, пътува и пътува и да вижда все нови неща наоколо си. Някои дни бяха толкова претоварени откъм емоции, че трудно заспивах, направо зашеметена бях, в някаква нирвана. На връщане през Сърбия изведнъж си дадох сметка, че главата ми е напълно изпразнена от сивото ежедневие, а после - че всъщност вече се връщам и трябва да се пренастроя. Особено чувство е...

А за снимката - просто си спомням как един ден ти снимаше и се ядосваше, че все отнякъде се появяват грозни жици и трябва да ги махаш от снимките :) Аз си снимам съвсем любителски (ако изобщо цъкането със смартфон може да се нарече снимане) и снимките ми са изцяло мой спомен, не виждам смисъл да ги редактирам. Като си помисля и колко нещо нямаше как да заснема :) Сякаш всяко пътуване остава в сърцето, в душата, в ума... и някак променя човек завинаги.

Потребителски аватар
v69
Модератор
Мнения: 1040
Регистриран: 01 апр 2009 21:26
ime: Виктор
ПОЛ: МЪЖ
МПС: Тойота Ярис
Местоположение: Тирол

Re: Алпи 2019

Непрочетено мнение от v69 » 12 фев 2020 04:00

Не му се връзвай на Любашки, той в железария като влезе проверява на нивелирите дали им е прав хоризонта. Това в кръга на шегата разбира се. Събота се разходих до Доломитите, по точно до "Трите Зъбера" (Drei Zinnen/Tre Cime) и си спомних за разказа ти защото в южната им част, там където снегът се беше разтопил най много, като гъби след дъжд бяха изникнали каменни "пирамиди". Сетих се, че ти ги описваше в пътеписът си и им се чудеше каква им е ролята. Минавал съм покрай десетки такива, ама никога не се бях запитвал и замислял поради що ги има. Просто си ги приемах за даденост и ги подминавах като част от пейзажа. Ще взема да попитам кореняци тиролци какъв им е случая на тия пирамидки и ще пиша.
DSC_8198.JPG
Поздрави!
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
НЕ КАРАЙТЕ СЛЕД БЕЛАТА, ОТ ТАМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ МИНЕ !!!

Потребителски аватар
lubashki777
Модератор
Мнения: 7529
Регистриран: 06 фев 2008 13:29
ПОЛ: МЪЖ
Местоположение: Стара Загора

Re: Алпи 2019

Непрочетено мнение от lubashki777 » 13 фев 2020 09:05

Въпросните пирамидки не са характерни само за Алпите.Има ги навсякъде и в БГ. Дори имам снимка от залив в Норвегия на стотина километра от Норд Кап на юг...и там имаше наредени такива пирамидки.

Изображение

Ето и разяснение от нета...
https://en.wikipedia.org/wiki/Cairn

П.П.Значи всъщност кожата е основно, да ти е меко...На мен обаче седалката не ми създава проблеми/това след като си я преправих по моя си вкус де/ и мога да мина над 200км. или няколко часа стоене без почивка и проблем нямам...
Ясно...на мен кожа явно не ми трябва.А и това с прибирането в куфара...поне при мен е невъзможно!

Поздрави!
NISSAN FOREVER!!!

JuSK
ОФРОУДЪР
Мнения: 70
Регистриран: 16 юни 2016 16:40
ПОЛ: ЖЕНА

Re: Алпи 2019

Непрочетено мнение от JuSK » 13 фев 2020 12:24

v69, не му се връзвам, знаем се горе-долу :friends: Така, така, пускайте снимки... да му се пътува пак на човек! :)
С един приятел си говорихме (той и тича, и кара доста велосипед по планиски пътища) - понякога в България наистина използват тези скални купчинки за означаване на маршрута. Но вече навсякъде си го има този момент със строенето им за забавление и за да кажат: "И аз бях тук." Любашки, изчетох внимателно линка и повече клоня към това, че е излишно да оставяме такива следи среди природата. За щастие са безобидни, не замърсяват, нито пречат. Някак леко ме дразнят само, но... това да са проблемите!
За овцата - там е работата, че често карам, без да спирам за почивка (даже понякога се насилвам да си гледам километража или часовника, за да спра, почивка трябва да има!). На втория-третия ден ми се е случвало вече да ме наболяват тазовите кости. На цялото това пътуване нямах болежки. Хайде сега пък ти ми обясни как на твоя мотор с дълбоките капаци на страничните куфари и с топ каса нямаш място за някаква кожа, която се сгъва :mrgreen: Не те агитирам за овцата, само питам! Със сигурност най-доброто решение е просто подходящата седалка!

Потребителски аватар
STEF BMW
БAШ ОФРОУДЪР
Мнения: 5042
Регистриран: 04 фев 2008 23:22
ПОЛ: МЪЖ
Местоположение: Стара Загора

Re: Алпи 2019

Непрочетено мнение от STEF BMW » 15 фев 2020 11:14

Днес и аз успях да се запозная детайлно с всеки един момент от преживяното пътуване! Отдавна го наглеждам този маршрут и при първа възможност ще разтъпча "Априлията" в тази посока.
Радвам се, че пътуването е приключило без аварии, защото преди две години между Черна гора и Хърватска се наложи да ремонтирам с подръчни материали "Хонда Шадоу" на втория екипаж с който пътувахме. Мотора просто умря, а ние на 39гр. на гол асфалт и оклюмани в средата на пътуването.
Суперлативи. Смела си!

Потребителски аватар
lubashki777
Модератор
Мнения: 7529
Регистриран: 06 фев 2008 13:29
ПОЛ: МЪЖ
Местоположение: Стара Загора

Re: Алпи 2019

Непрочетено мнение от lubashki777 » 15 фев 2020 11:14

Честно да ти кажа, аз мъкна много неща, които ти вероятно не носиш с теб.Например, извън заводския инструмент, който е под седалката, аз си нося куфарче с инструменти, което вероятно е по-голямо от твоята раница на резервоара.Отделно от него в страничните куфари си нося и шишенца с течностите по мотора/масло за двигател и за кардана, спирачна течност/, които също заемат някакво място.Принципно си нося и доста дрехи/примерно винаги имам поне 10 тениски, защото се изпотявам и сменям при по-дълги трипове понякога и по 3 на ден/, а моите дрехи да не забравяме чисто физически са...по-големи и съответно с заемат повече обем от твоите!
Раницата пък на резервоара ми е само за фототехниката, която ти не носиш... ;)
И така...Да не говорим, ако сме пък двама на мотора...
Иначе, когато съм сам ми остава малко място при дълги трипове, но...предпочитам когато слезна от мотора да си прибера там якето примерно и да си житкам по тениска по забележителностите, от това да прибера овцата и да мъкна якето с мен, защото пък то не ми се остава безстопанствено на мотора...Та така... ;)
NISSAN FOREVER!!!

JuSK
ОФРОУДЪР
Мнения: 70
Регистриран: 16 юни 2016 16:40
ПОЛ: ЖЕНА

Re: Алпи 2019

Непрочетено мнение от JuSK » 16 фев 2020 14:57

v69, седя и си мисля колко пренебрегнах Австрийските Алпи! На практика само до ледника Пастерце се качих и толкова. Някой път, надявам се, ще разгледам и там и може би ще питам за подсказка къде и какво може да се види :)
Стеф, там се пътува с лекота и с удоволствие - пожелавам скоро да разходите италианката там :)
Любашки, аз наистина нося единствено заводския комплект инструменти под седалката - други не виждам смисъл да взимам, понеже НИЩО не разбирам и не мога и да ги използвам :) А те са си сериозно перо като място и тегло. Успокоих се със застраховката Помощ на пътя и се радвам, че не ми се и наложи да я ползвам :lol: Фотоапаратът също е много крехка и едновременно с това ценна вещ. Брат ми ми предлагаше своя с обективите, но аз едно нямам чак толкова място, за да го взема, друго - само ще му треперя да не го строша или изгубя. И трябваше отделно и време, за да ме понаучи кое кога как да използвам!

Потребителски аватар
v69
Модератор
Мнения: 1040
Регистриран: 01 апр 2009 21:26
ime: Виктор
ПОЛ: МЪЖ
МПС: Тойота Ярис
Местоположение: Тирол

Re: Алпи 2019

Непрочетено мнение от v69 » 17 фев 2020 17:33

JuSK написа:
16 фев 2020 14:57
v69, седя и си мисля колко пренебрегнах Австрийските Алпи! На практика само до ледника Пастерце се качих и толкова. Някой път, надявам се, ще разгледам и там и може би ще питам за подсказка къде и какво може да се види :)
Стеф, там се пътува с лекота и с удоволствие - пожелавам скоро да разходите италианката там :)
Любашки, аз наистина нося единствено заводския комплект инструменти под седалката - други не виждам смисъл да взимам, понеже НИЩО не разбирам и не мога и да ги използвам :) А те са си сериозно перо като място и тегло. Успокоих се със застраховката Помощ на пътя и се радвам, че не ми се и наложи да я ползвам :lol: Фотоапаратът също е много крехка и едновременно с това ценна вещ. Брат ми ми предлагаше своя с обективите, но аз едно нямам чак толкова място, за да го взема, друго - само ще му треперя да не го строша или изгубя. И трябваше отделно и време, за да ме понаучи кое кога как да използвам!
Питай, разпитвай, с каквото разбирам, знам и мога, ще ти помагам Юлето. Не съм моторист (все още) и не знам дали ще дам съвсем правилните препоръки за дестинации, но се надявам, че може да се измисли маршрут който да е достатъчно интересен. Аз съм велосипедист и това което на мен ми отнема цял ден за теб ще е час или два. Другото е, че аз обикалям и с кола и това което за нас автомобилистите е мъка и наказание (като например "Пльокенпасс") то за вас мотористите е нещо като сбъдната мечта преминаването по него. Но пак повтарям, че с каквото мога ще помагам. Сега се сещам за една оферта която мога да отправя към мотористите от този форум. Ако се съберете поне четири мотора, ще взема отпуск и ще ви организирам маршрут който лично преди това ще съм преминал за да се запозная по добре с него за да съм сигурен, че ще ви хареса. От мен маршрута, а от вас помощ при избора на мотора и оборудването което ще ми е нужно за тази да речем едноседмична разходка понеже грам не разбирам от тези неща.
Любашки, мисля, че ние с теб трябва да взимаме пример от Юлето по отношение на снимачната техника която влачим със себе си по време да подобни по вид и продължителност разходки. Виж как тя с един телефон успя да онагледи целият си разказ. Аз при подобно пътуване ще съм с една камера, широк обектив пейзажен, нормален всекидневен и един телеобектив. Освен това, задължително по един CPL и един ND филтри за всеки един обектив. Зарядно разбира се с удължител и разклонител за да може едновременно в мрежата да се включат и зарядните на поне двата телефона които задължително нося винаги със себе си. Пауър банк също заради моментите в които ми трябва ток но нямам мрежа на 220В. Ако покажем с теб снимки само на техниката която мъкнем, ще уплашиме публиката. Като погледнеш колко багаж, място и килограми е това, а резултатът... Ако тръгваме само и единствено с фотографска цел тогава е разбираемо, но на вело или мото походи май не сме много прави. Явно трябва да преосмислим концепцията защото ми се струва, че се губи голяма част от удоволствието от пътуването заради прекомерно многото техника.

Поздрави!
НЕ КАРАЙТЕ СЛЕД БЕЛАТА, ОТ ТАМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ МИНЕ !!!

JuSK
ОФРОУДЪР
Мнения: 70
Регистриран: 16 юни 2016 16:40
ПОЛ: ЖЕНА

Re: Алпи 2019

Непрочетено мнение от JuSK » 17 фев 2020 22:51

Я какви идеи изникват! Някоя година може да измислим нещо общо! Малко трудно покрай отпуските, но все някак може и да се напаснат.
Впрочем имам приятел (точно покрай моторите се запознахме), който последните години много се запали по бягане и колоездене (особено планинско). Той направо си каза, че с велосипед може да види много повече, отколкото с мотор. Да, по-бавно е, но си има плюсовете (например, че е по-здравословно) :) А за качване на мотор - нито аз, нито Любо, нито Пегасото сме започнали от малки. Даже ние с Любо май направо на стари години :D Изкарах курса 2012 година, на 32-33 години бях и само с едно дете. И Любашки май от 4-5 години кара мотор, ако не се лъжа?
v69 написа:
17 фев 2020 17:33
(...) една камера, широк обектив пейзажен, нормален всекидневен и един телеобектив. Освен това, задължително по един CPL и един ND филтри за всеки един обектив. Зарядно разбира се с удължител и разклонител за да може едновременно в мрежата да се включат и зарядните на поне двата телефона които задължително нося винаги със себе си. Пауър банк също заради моментите в които ми трябва ток но нямам мрежа на 220В. Ако покажем с теб снимки само на техниката която мъкнем, ще уплашиме публиката. Като погледнеш колко багаж, място и килограми е това, а резултатът... Ако тръгваме само и единствено с фотографска цел тогава е разбираемо, но на вело или мото походи май не сме много прави. Явно трябва да преосмислим концепцията (...)
Е, не, тук изгуби Любо - той и без това ще изпадне в умопомрачение и ще развие душевно разстройство - да кара ли, да снима ли, да гледа ли... Няма начин Любашки да иде в Алпите със смартфон, ня-ма! Аз се чудех кое по-напред, на моменти бях като замаяна. И сега, има си сериозна разлика в качеството на снимките, та заслужава си техниката. Погледни снимките му от Скандинавието - умопомрачително красиви! Пошегувах се с него, че ще му трябва двойно повече време: навсякъде да мине по веднъж за карането и по веднъж за снимането! Уж шега, но май си е чистата истина. Не една и две вечери бях много уморена, а сън не ме ловеше, все някакви гледки ми изникваха пред очите и емоциите не ме оставяха да заспя! Дори и сега, докато си говорим в темата, се вълнувам! Е, не може да не снимате там с хубава техника, ако можете да я носите!

Потребителски аватар
lubashki777
Модератор
Мнения: 7529
Регистриран: 06 фев 2008 13:29
ПОЛ: МЪЖ
Местоположение: Стара Загора

Re: Алпи 2019

Непрочетено мнение от lubashki777 » 19 фев 2020 09:00

Аз честно казано...почти преосмислих техниката.Вече вместо малкия фотоапарат с 3-4 обектива и т.н., ще мъкна само един...голям...ФФ...с един обектив, зарядно към него и някой филтър.Като обем обаче ще е почти същото, като килограми малко по-малко за цялата раница, но...доста повече конкретно за апарата с обектива спрямо стария апарат с който и да е обектив... :grin:
Според мен...тъй като едно пътешествие не може да се повтаря много пъти и така всичко видяно да стане до болка познато...си трябва да се запечата красотата и моментите.Така дори и години след това, когато много детайли са се размили поради изминалото време или поради смесването с такива от много други пътешествия, когато си отвориш албума със снимките и...сякаш се връщаш там!!!
Да...ама аз някак не мога да се превъртя тези ми спомени да не си ги припомням с качествени и красиви фотоси...Тогава някак се пренасям по-истински в конкретното приключение и удоволствието е в пъти по-голямо!
Та така... ;)
NISSAN FOREVER!!!

Потребителски аватар
v69
Модератор
Мнения: 1040
Регистриран: 01 апр 2009 21:26
ime: Виктор
ПОЛ: МЪЖ
МПС: Тойота Ярис
Местоположение: Тирол

Re: Алпи 2019

Непрочетено мнение от v69 » 26 фев 2020 13:58

Май Юлето ме разбра по добре от теб Любашки. Това което исках да кажа е, че при подобни пътувания и трудно да се намери компромиса м/у това да пътешестваш и това да се отдаваш на хобито си наречено фотография. По просто казано, това е опит за две дини под една мишница. Ти май не различаваш къде е разликата. Това което прави Юлето е, мото пътешествие с правене на снимки за спомен като запечатва красотата и моментите така, че след време като ги погледне да може да си ги припомни. Освен това, за наша радост тя ги споделя и с нас като по този начин визуализира разказите си. Това според мен са снимки за спомен от местата които е посетила и след време като ги погледне ще си припомня къде е била и с какви красоти си е пълнила душата. А човек който по време на пътешествие трябва да прецени в момента с кой обектив да снима, на каква бленда, с коригиране на баланса на бялото, с обикаляне в търсене на перфектната зрителна позиция, с изчакване на подходящата светлина, с преценяване ситуацията в посока смяна на филтрите, с правене на снимки в клин (HDR), с разпъване на статив при по дълга експозиция с преценяване на това, после при пост обработката с кои инструменти евентуално ще може да подобри крайния резултат, и така на татък и така на татък. Е ми няма как да ме обедиш, че правиш снимка за спомен от място което си посетил и така няколкостотин пъти за десетината дни на пътешествието. Хубави са ти снимките които споделяш в разказите си, но в по голямата си част това не са снимки за спомен а художествена фотография. Когато в една снимка има толкова пост обработка, смяна на обективи, филтри и въобще толкова труд да е положен за само една снимка, то няма как да я наречеш "снимка за спомен". Мисля, че точно там бъркаш, в разграничаването на това кое какво е. Разбира се, че можеш да отделяш по 20-30 минути за снимка, но за сметка на това няма как да видиш толкова и да навъртиш километрите които ще навърти човек който просто вдига телефона и запечатва момента. Това имах в предвид. Или се отдаваш на мотоездене и наслаждаване на момента или се отдаваш на хобито наречено фотография. Двете заедно не стават. Казвам ти го от опит. Аз спирам и снимам, а жена ми продължава сама напред. После или аз я настигам с яко въртене на педалите или тя е спряла за да ме изчака някъде. После пак така при следващото улавяне на момента, и после пак, и пак и пак... И закономерно идва момент в който трябва да избера- снимане или пътешествие следващо предварителният график. Можеш да си вземеш колкото искаш обективи и филтри, но с тях ще си чешеш крастата наречена фотография, а другите мотористи в групата през това време ще си чешат крастата наречена мотопътешествие.

Поздрави и Ви целувам всичките.
НЕ КАРАЙТЕ СЛЕД БЕЛАТА, ОТ ТАМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ МИНЕ !!!

Потребителски аватар
lubashki777
Модератор
Мнения: 7529
Регистриран: 06 фев 2008 13:29
ПОЛ: МЪЖ
Местоположение: Стара Загора

Re: Алпи 2019

Непрочетено мнение от lubashki777 » 26 фев 2020 21:39

v69 написа:
26 фев 2020 13:58
Май Юлето ме разбра по добре от теб Любашки. Това което исках да кажа е, че при подобни пътувания и трудно да се намери компромиса м/у това да пътешестваш и това да се отдаваш на хобито си наречено фотография. По просто казано, това е опит за две дини под една мишница. Ти май не различаваш къде е разликата. Това което прави Юлето е, мото пътешествие с правене на снимки за спомен като запечатва красотата и моментите така, че след време като ги погледне да може да си ги припомни. Освен това, за наша радост тя ги споделя и с нас като по този начин визуализира разказите си. Това според мен са снимки за спомен от местата които е посетила и след време като ги погледне ще си припомня къде е била и с какви красоти си е пълнила душата. А човек който по време на пътешествие трябва да прецени в момента с кой обектив да снима, на каква бленда, с коригиране на баланса на бялото, с обикаляне в търсене на перфектната зрителна позиция, с изчакване на подходящата светлина, с преценяване ситуацията в посока смяна на филтрите, с правене на снимки в клин (HDR), с разпъване на статив при по дълга експозиция с преценяване на това, после при пост обработката с кои инструменти евентуално ще може да подобри крайния резултат, и така на татък и така на татък. Е ми няма как да ме обедиш, че правиш снимка за спомен от място което си посетил и така няколкостотин пъти за десетината дни на пътешествието. Хубави са ти снимките които споделяш в разказите си, но в по голямата си част това не са снимки за спомен а художествена фотография. Когато в една снимка има толкова пост обработка, смяна на обективи, филтри и въобще толкова труд да е положен за само една снимка, то няма как да я наречеш "снимка за спомен". Мисля, че точно там бъркаш, в разграничаването на това кое какво е. Разбира се, че можеш да отделяш по 20-30 минути за снимка, но за сметка на това няма как да видиш толкова и да навъртиш километрите които ще навърти човек който просто вдига телефона и запечатва момента. Това имах в предвид. Или се отдаваш на мотоездене и наслаждаване на момента или се отдаваш на хобито наречено фотография. Двете заедно не стават. Казвам ти го от опит. Аз спирам и снимам, а жена ми продължава сама напред. После или аз я настигам с яко въртене на педалите или тя е спряла за да ме изчака някъде. После пак така при следващото улавяне на момента, и после пак, и пак и пак... И закономерно идва момент в който трябва да избера- снимане или пътешествие следващо предварителният график. Можеш да си вземеш колкото искаш обективи и филтри, но с тях ще си чешеш крастата наречена фотография, а другите мотористи в групата през това време ще си чешат крастата наречена мотопътешествие.

Поздрави и Ви целувам всичките.
Брат и така е и...не е точно така...Виж ми снимките от Скандинавия...80% от тях са правени с подаден фотоапарат през страничното стъкло на джипката с която се движехме и то в движение.Когато си подбереш най-универсалния обектив, смяна дори и на обектива няма.Аз не сменям обективи по време на пътешествията си когато се движа.За 7500км. в Скандинавия 80% от снимките ми са само с един единствен обектив и само 20% се наложи да правя такива на елените например с дългия обектив, за да не ги плаша!
Ако искам да снимам нещо, просто спирам примерно мотора, бръквам за 6 секунди в раницата пред мен на резервоара и фотоапарата вече е в ръцете ми...От там снимам и после още 6 секунди и той е вътре, а аз вече потеглям...Мога да го докажа с опит, че който иска на мотоциклет може да се пробва заедно с мен да спре и да снима с телефона си...При всички случаи аз с фотото ще съм по-бърз и снимката ми ще е много по-качествена...
Отделно от това...Едно пътешествие не включва само и единствено карането.Ето и Юлето е спирала за почивка, качвала се е по върховете и е правила пешеходни тигели по емблематични и красиви места...е да...ама е снимала с телефона, пък е имала предостатъчно време да си прави качествени снимки с фотоапарат/Юле извинявай, че давам пример с теб, но просто в тази твоя тема се заговорихме за това/
Другото което е...Аз отдавна казвам, че моите снимки от пътешествията са по-скоро репортажни, а не някакво фотографско изкуство.Да много хора не смятат така и си мислят, че за подобни кадри едва ли не съм разпъвал чаршията, пък то...вадя щракам и заминавам...Е, може би имам някакъв по-развит поглед от повечето хора, които нямат зад гърба си примерно 200 000 снимки и виждам картината, която ще снимам още докато вадя фотото...Това явно ми помага да не губя време и затова обикновено аз спирам, вадя фотото, снима и тръгвам...Дори често не гася мотоциклета.
Разбира се, остава "загубеното" време да си обработя снимките и макар един кадър да го обработвам не повече от 4-5 мин., когато те са 500 си е време.Да обаче на мен това не ми тежи. Дори съпреживявам отново моментите при обработката и после при писането на пътеписа.То като се замислиш...май и пътеписа си е загуба на време, защото понякога го пиша и преправям по една седмица, а знаеш ли колко километра може да се мине за това време и какво...да не пиша и пътеписи ли... :hmm:
Снимането при пътешествията е далеч от художествената фотография, но...поне от техническа гледна точка един и същи кадър направен с телефон и с фотоапарат...ами...според мен не може да се сравнява...и най-глупавия и безсъдържателен кадър...
Та така...
Поздрави!
NISSAN FOREVER!!!

Отговори

Върни се в “EКСПЕДИЦИИ В ЧУЖБИНА”