Многократно съм ходил до този красив град,който предлага с разчупената си подредба в архитектурно отношение едно невероятно изживяване,както за туриста,така и за хората обичащи фотографията,но този път обявеното по случай празника на града шоу "Звук и светлина" на Царевец,а и прочутото 3D шоу на паметника засилваха многократно подтика ни да отидем и да преживеем всичко там!
Пиша не случайно "да преживеем",защото се убедих,че никакви снимки и никакво видео не може да замени величието на спектакъла!
За съжаление на 22-ри бяхме на работа и така изгубвайки част от предварителното планирано удоволствие/3D шоуто беше обявено за петък 22-ри/,се примирихме,че за него ще имаме отново повод да се върнем там!
Сутринта на 23.03 се натоварихме в Нисаня и...гас към Търново.Пътя беше хубав и не беше натоварен,а самото пътуване ми достави истинско удоволствие,най-вече защото не бързах за никъде.
В един миг,многоетажния град изникна пред очите ни и...някак си джипа сам спря ,за да запечатаме момента...
Потеглихме с нетърпение да се гмурнем в красотата на болярския град!
Скоро пристигнахме и дори успяхме да се настаним по-рано от предвиденото в хотела.Това беше много добре,защото след това можехме без ангажименти да се разхождаме до вечерта.
Както казах....в Търново съм бил многократно.Града го познавам доста добре,но винаги отивайки там не мога да не възхитя на всичко ,което ме заобикаля.
На всичкото отгоре и в хотела ни зарадваха с новината,че 3d шоуто е отложено поради силен дъжд и ще се проведе същата вечер.Вече потривах доволно ръце,че сме си късметлии все пак и с съпругата ми се наговорихме да огледаме за подходящи места за снимане и гледане/е...сметките ни излезнаха криви разбира се де,ама важното е мерак да има

И така...разходката ни започна...
Първа спирка от високо...Художествената галерия.
Точно там щеше да се проведе и въпросното 3d шоу,а обръщайки се леко наляво и не можах да подмина и следващата гледка...

Продължихме с разходката в посока Царевец....
Минахме умишлено по уличката на занаятите...
Естествено с моята щерка без фото сесия не можеше да мине просто така разходката/впрочем то фото сесиите за два дни излязоха доста на брой...

Така или иначе скоро се добрахме до Царевец.Основната ни задача,беше да огледаме за подходящо място с изглед,за да се опитам да заснема шоуто вечерта.За целта избрахме панорамната площадка зад катедралния храм на града "Рождество на пресвета Богородица"....една внушителна църква,която за два дни присъстваше доста в кадрите ,които заснех.
Да се върнем обаче на изгледа към Царевец...
Направих няколко пробни снимки,за да видя доколко хващам в кадъра на моя обектив целия комплекс и т.н.
Приближих малко ,за да пробвам и не изглеждаше зле....

Сметнах,че мястото е добро и доволен понечих да прибера фотоапарата,но погледнах напред през р. Янтра и...накацалите къщички и сгради една над друга отново ме провокираха....
Това е Търново...
Преди малко говорих за катедралния храм на града.Ето го и него.
Продължихме надолу и скоро стигнахме пред самия комплекс Царевец.
От ляво се издигаше и Трапезица...
Решихме поради напредналото време,да оставим разходката из крепостта за следващия ден,и се насочихме към една друга атракция,която отвори врати преди няма и месец-Музея на восъчните фигури.
Да ви кажа честно,все съм гледал восъчни фигури и просто си мислех,че ще разгледаме без някакви съществени изненади,но в момента когато влязохме в музея...ченето ми увисна

На следващите снимки,се опитах да покажа освен фигурите и детайлността на лицата им ,които според мен бяха дело на някой меко казано доста талантлив склуптор.
Задачата се оказа не съвсем лесна,защото таксата ,която ми взеха на входа,за да мога да снимам не позволяваше ползването на светкавица,и така въоръжен с новия Никон и...оскъдни знания се опитах да предам това което видях и почуствах при досега с восъчните фигури.
Изненадата дойде още от входа....
Обърнете внимание на детайлността на лицата.На повечето има съвсем реално изглеждащи бръчки,вдлъбнатинки,изпъкнали вени и дори сивкавия цвят на избърсана гъста брада...

Някои от фигурите създаваха усещането,че ако я бутнеш и...човека ще се обърне да ви пита какво искате от него

Тоя "мен"...просто си върти грънците и не му пука.....,а дали е от восък или не....

До него пък се прави парата....Монетосекача също беше едно брилянтно изпълнение,поне според моите виждания и разбирания де...

Ето ги и строителите...
Държа да се извиня на тези ,които ще четат и разглеждат снимките ми,че някои кадри не са дотам с добро качество,но без светкавица макар и да не е голяма философия да се снима/макар и от ръка на моменти да си е екшън,за да не размажеш снимката/,голям проблем се оказаха различно насочените прожектори,които освен ,че осветяваха фигурите от всички страни,все се опитваха да надничат в обектива ми и да преекспонират снимките.
Следващата сцена със заловения и изправен пред цар Калоян - Балдуин,беше най-трудната ми в това отношение....

Сцената е велика,....,а гордостта ми като българин летеше във висините

Забележете ,как твореца е съумял не само да направи някакви лица от восък,а да придаде и устрема на погледа и напрежението/загледайте се как е представен Балдуин

Наистина невероятно справяне на твореца на фигурите....

Отсреща пък е коронацията....
И още, и още......
Прожекторите,които ми пречеха доста ,от друга страна пък осветявайки лицата създаваха доста сенки,а това даваше дълбочина на образа,което беше пък перфектно за снимките....Абе пълно щастие няма...то се знае...

Изведнъж улисан в гледане и снимане с увиснало чене се сблъсках с....изхода...

Не беше истина....върнах се отново назад и продължих отново и отново да оглеждам фигурите.Не ми се излизаше,а усещането е невероятно.За съжаление то обаче не може да се предаде със снимка...пък била и най-перфектната като качество!
В крайна сметка излязохме и тръгнахме в посока към хотела.Трябваше малко да починем,преди шоуто вечерта,а аз нямах търпение да разгледам на лаптопа какво съм сътворил с фотото.Това последното щеше да ми изиграе лоша шега в последствие,но...в този момент това все още не го знаех...

Връщайки се обратно/разбира се по маршрут различен от този на идване/,продължихме да се кефим на всичко заобикалящо ни,а и фотосесиите на тИИИйййнейджърката ми изобилстваха....

Пролетта идва...намерих и доказателство.
Смелчаците изстискват адреналина от себе си...Бяха доста далечко,но все пак се разбира какво става на моста

И така последва прибиране,почивка гарнирана с разглеждане на фотосите от деня на лаптопа.
Направихме и график с местата кой и къде ще стои по време на шоуто.Съпругата ми с децата щеше да е на площада пред входа на Царевец,а аз въоръжен със статива и фотото на панорамната площадка,за която стана въпрос в началото на темата.
Починахме и...когато времето наближи потеглихме.
Стигнах макар и около 20мин по-рано...всъщност доста късно.Панорамната площадка беше стълпотворение от хора.Няма да споменавам,че удобните места за разполагане на статив и необходимото място с необходимата видимост към крепостта бяха плътно заети

Ами сега...

Разходих се и на долната площадка,но там естествено единственото свободно място беше там, където нищо не се виждаше към крепостта.
Започна да ме обзема ужас....Има си хас, при целия мерак и подготовка да нямам възможност за поне една -две снимки/разбира се снимка без статив беше мисията невъзможна/.
Качих се отново горе и се заоглеждах за пролука между хората.Повъртях се около 7-8-мин. и започнах вече да се отчайвам наистина много,когато от едно горе-долу подходящо място се отделиха двама младежа и си тръгнаха.Това беше и моя шанс

Намърдах се в дупката отворила се след тръгването им и...започнах да си разпъвам статива.Последния явно щеше да е качен на половин-метровия каменен парапет,като разпъването му нацяло беше невъзможно,но все пак можех и да направя опит за снимка и то доста успешен.
Нагласих вече успокоен статива,монтирах и фотоапарата отгоре му.Бях почти готов за бой....Оставаше само да настроя фотоапарата и да го насоча към правилната посока.
Махнах предпазното капаче от обектива и включих апарата.Следващите няколко секунди ми качиха кръвта в главата и след това я смъкнаха до петите на няколко пъти,защото.....
Следва продължение...