ДЕН ЧЕТВЪРТИ
Ето, че дойде и ден четвърти...Ама кой ден бяхме, каква дата, къде ми е телефона...Бяхме на етап, когато тези неща от сивото ежедневие започват да не те интересуват и се отдаваш изцяло на емоциите и приключението.
Хапваме, пием кафенце на брега на морето...Групата решава да отиде на плаж, а моя милост да се отцепи от колектива.Ще попитате , че защо...Ами причината е простичка.Къмпинга се намира в най-северния край на Дуранколажкото езеро, а за мен като фотограф беше изключително интересно и готино ако успеех да се приближа до някои от пернатите обитатели от които гъмжеше блатото и да ги снимам.Моята половинка изяви съпричастност с моята идея и...двама с мотора щяхме по един черен, но хубав път да се опитаме да стигнем до същинската част на езерото.
Да обаче...каквото намислела мишката...го разваляла котката.От два дена нещо имах проблем с акумулатора/явно си отиваше вече/ и тази сутрин...отказа изцяло...
Брей...ама викам паркинга е с леко надолнище и е доста голям, ще бутнем Хондата и все ще я запалим...
За съжаление съпругата ми нямаше как да седне, а аз да бутам, защото не кара мотор и...Тя отзад бута, а аз се опитвам и да бутам и да го запаля, че...като настана едно бутане, едно пъшкане...Три пъти го бутахме до изхода и три пъти го бутахме обратно, за да пробваме пак...
Накрая изтощени, покрити с прах и пот се ...отказахме...

Ами сега...наполовина на пътуването и проблем...Обаче то проблемите са за това...да се решават и са част от препятствията които ни поднася всяко едно приключение.Вярвам, че аз и особено моята половинка никога...ама никога няма да забрави този момент.
И така...Първо спирам едни хора, които се оказаха от...Ст. Загора/май вече споменах за това, колко малък е света/ и ги моля ако имат кабели да ми подадат ток...Тук освен отзивчивостта им ми проработи и късмета, защото...имаха кабели/в повечето коли няма такива - факт/
Бръм...и мотоциклета запали...Благодарих им аз, викам Златка и продължаваме упорито да се опитваме въпреки всичко да си направим замисленото ходене до блатото.
Подкарвам мотоциклета, ама пътя уж изглеждаше добре, обаче като караш по него и вече не е съвсем така...Друсане, подхвърляне насам-натам, поднасяне...А мотора и тежък, че и с двама човека отгоре...Голямо треперене беше да не изтърся половинката нейде...
Да обаче в този ден, явно не ни беше писано да изпълним това си намерение.След около два километра пътя започна да става с преобладаваща настилка...пясък.Покарах аз още 200-300м., но да паднем във вече пясъчния път беше просто въпрос на време.Спирам и се чувствам сякаш съм стигнал до Рим, а не мога да видя папата...Мотора не смея да го гася, пък и там вече бяхме сам самички и помощ нямаше от никъде от къде да дойде...
Моята спътничка слиза, за да ми е по-леко , а аз се опитвам да обърна, за да се върнем обратно. Мда...то на теория много лесно, ама на практика...Пет маневри напред -назад, за да обърна мотора, ама...това назад как се бута в пясъка като и гуми и бутащи затъват ...
На третата маневра и...гумата заора в пясъка и мотора угасна...

...
Малей...викам си, сега се наиграхме...Все пак пробвам надявайки се, че акумулатора все пак се е възбудил малко и о чудо...мотора запали...от там вече никакви опити за маневри напред -назад....Газ с леко поднасяне на задницата, малко дрифт и...мотора застана обратно .Моята половинка се мята и...аре обратно...Загубена работа...бях доста разочарован, но...такъв ни бил късмета...
Същи ден след обяд се бяхме разбрали да мръднем на юг стигайки до Камен бряг и да разгледаме забележителностите.Хапваме на обяд, дремваме да мине жегата и привечер отлепяме.
Първо спирка фара на Шабла.Готино местенце.Знаех от приятели, че пазача на фара срещу дребна почерпка има шанс да ни разреши да влезем и да качим горе, но...колкото и да се оглеждах не видях никого.
Пътя ни продължава все на юг...Решаваме да се спуснем до Яйлата и от там да разглеждаме обратно на север...Скоро стигаме и Яйлата...Това си е нещо като музей, с паркинг и вход.Принципно обаче, ако отидете след 17.30ч. няма кой да ви таксува, защото касата затваря в 17.30ч. Това ние не го знаехме, пък и нямахме време за щуротии...Платихме си входа и тръгнахме на разходка.Мястото е известно с възстановката на крепост /на мен тя не ми хареса...сякаш някакъв бетон насред резервата .Супер не се вписва и не е направена добре/и най-вече с пещерните жилища, както и с красотата от гледките...
Групата...
Моята половинка и аз решихме да поразширим разходката,у докато другите не изчакаха на сянка.Тук Златка гледа доста притеснено, защото всъщност е на скала, която е издадена в бездната и чувството беше, че...всеки момент ще се откъсне и ще полетиш с нея надолу към вълните и скалите...
А долу беше уникално красиво, но и...доста страшно и високо...
Подводните камъни обрасли с водорасли, така уникално отразяваха слънчевите лъчи, че все едно под водата имаше съкровище...Невероятна красота и уникална емоция!
На фона на цялата красота на резервата и гледките и чувството на откриватели допълваше страхотната картинка на нашето изживяване...
Тук са живеели хора...
Разходката ни продължи, а гледките не преставаха да ни примамват да вървим напред и да не мислим за връщане...
Все пак...останалите ни чакаха и си наложихме да се връщаме.На обратно погледите ни отново не се откъсваха от красотите към морето и...бяхме изненадани от ето този красавец...
Буквално още крачка и го настъпвах...

Видях го в последния момент, но Златка не...Изкрещях и "СТОЙ", тя обаче вместо да закове/то май повечето хора така са устроени/, продължи още крачка оглеждайки се за какво я предупреждавам...Да...спря...ама вече успоредно на животинката и само моя крясък, който накара обаче влечугото да спре моментално и да погледне към мен предотврати Златка да го настъпи...Моята половинка направо си изкара акъла/даже май повече от моя вик, отколкото от нещото в краката и/.Все пак съумя да продължи напред и да се отдалечи.Аз реших да изчакам животинката да си тръгне и когато това се случи...се сетих, че фотото ми е в ръцете...
Тогава вече страх не страх аз го погнах....
В последствие когато се прибрахме се зарових в нета да проверя с кого имахме среща.На пръв поглед почти еднометрова змия, но...дори и в стреса си някак бях убеден, че е нещо като Слепок, тоест не е змия, а само изглежда така...Разбира се, аз Слепок съм виждал многократно и това не беше такова...
Оказах се прав...Оказа се Змиегущер, който дори се среща само на някои места и като цяло не е много разпространен.Напълно безобиден, като изключим, че може да ти изкара акъла.Достига до 1.5метра...нашия беше по-малък.Абе...и това ще го помним дълго време, ама нали сме тръгнали да събираме емоции и спомени...
Още няколко кадъра от красотата на Яйлата и като цяло северното ни Черноморие.
Диво, трудно достъпно, малко посещавано...Тук е рай за животинките!
Много още може да се разглежда в района.Доколкото разбрахме пешеходната пътека е около 4км....Ние нямахме разбира се това време, но определено си заслужава да се отиде специално и да се види всичко.
Мятаме се на верните машини и обръщаме на север...Следваща спирка "Огънчето" на Камен бряг. До там асфалт няма и се налага последните 200м. да се кара по черен път.Има и камъни и ако правите това с мотори като нас трябва доста да внимавате
Скоро бяхме на това емблематично място...Мястото където на първи юли стотици посрещат July Morning
„Огънчето“ е притегателното място на скалите край Камен Бряг. То гори вече десетки години като негов източник в метална тръба с газ, който поради малкия си дебит е оставен свододно да изтича. Огънчето гори постоянно и може да угасне само страшно силни дъждове и ветрове, но винаги се намира някой ентусиаст да го запали отново. Край него е оградено с камъни като огнище или древно светилище. През лятото всяка вечер край Огънчето звънят китари и се събират големи компании. През деня пък винаги има някой, който се сеща да сложи една ламарина и да пече миди на него. Всяка година на 1 юли точно край Огънчето се събират хиляди хора от цялата страна, за да посрещнат първия юлски изгрев (July Morning).
За съжаление много са нещастните случаи, които стават край Огънчето. Мястото е осеяно с надгробните плочи на загинали младежи. В тъмните нощи лесно можеш да объркаш посоката и да паднеш от стръмните скали. Макар и на един участък пред Огънчето вече да е обезопасено с метална ограда мястото остава опасно за подпийналите и неопитните туристи.
Малко фото сесии. Първо на италианката на Стефко....Оказа се май, че това и беше последното приключение заедно със Стефката, защото броени дни след като се завърнахме се изпълни една негова отколешна мечта и той я замени с BMW 1200GS Adventure, но съм сигурен, че италианката винаги ще има място в сърцето му!
Последва сесия и на..."Дебелата Берта", както Ясен наричаше VTX-а...
Ясен, Стойка и...Дебелата Берта...
И моята кипра, която в последствие придоби прякора..."Адвенчърчето", нали беше най-малкия мотор в групата...За това обаче по-нататък в разказа.
Последен кадър от това култово място.
Тръгваме и...почти веднага отново спирка.Тюленово с уникалния си скален мост.Това не мога да го изтърва.За съжаление, колкото и да се опитвахме да го оставим за последно и да е по залез...не се получи.Бяхме там около 18.30ч. и слънцето беше все още много високо.За сметка на това и...никакво вълнение, абе...с две думи пак ще ходя, но все пак...
Уникално място...Въобще северното ни Черноморие е нещо невероятно.Има толкова красота...толкова история, а в същото време като цяло е спокойно, по-малко посещаемо и е един страхотен начин за релакс и почивка!
Беше вече време и да се връщаме, защото деня клонеше към своя край.Тръгвам трудно и без желание.Чувствам се все едно тъкмо съм захапал вкусната и сочна ябълка и някой ми я е дръпнал от ръцете...
Не знам колко пъти се зарекох, че ще дойда отново на това или онова място и ще имам всичкото време на света, не за да видя..., а за да се слея и преживея всичкото това!
В края на деня се наложи да спра да заредя и групата продължи към къмпинга без нас.Зареждам и тъкмо потеглям...природата отново ми направи подарък, който сякаш ми го поднесе като компенсация, за това което не успяхме да видим и да изживеем...
Уникалния залез...направо избухна пред очите ми, а аз едвам успях да спра без да паднем...
Прибрахме се, а там...в къмпинга...Параклиса също стоеше и немееше пред гледката която ни подари Създателя!
Следва...