Е те нещата се преплитат...Офроуд и пътешествия.Да при тях има много асфалт/между другото за Индия и Непал май няма да е точно така де/ и вероятно офроуда според дестинацията е доста по-малко, но пък има и...впечатления, има какво да се види, човек може да се опита да надникне във фолклора и начина на живот на местните хора, да посети забележителности и да изпита страхотни емоции от това...Докато, при практикуване на офроуд както ти го разбираш Антон-ски, какво ще видиш...???antiroad написа:Ша мЪ извиняватИ ,ама това да минеш едни хиляди километри по асфалт хич не се връзва с моята представа за офроуд .
Естествено експедициите и те имат своя чар и ,ако имах възможност и аз бих се включил в такова приключение .
Много е просто .
Лека разходка ,в която могат за се включат и неподготвени джипки /зависи кой ще заяви желание / .Барбекю -задължително ,сплотява колектива .Имате нещо против виното ли?
Заигравки .Който иска .По желание .Човек ,ако преценя добре възможностите си като шофьор и машина не се чупи толкова лесно .
Славине ,включвам се в предложената разходка ,макар че датата е доста далечна и отсега не знам дали ще съм свободен .
Обикновено неделните разходки се правят на къси разстояния и в група.Можеш да се осланяш на помощ и правиш всичко без онази тръпка която те гъделичка под лъжичката когато трябва да разчиташ само и единствено на себе си, и на подготовката на машината си.Това са принципно в повечето случаи разходките и...да има емоция...от примерно...дали ще минем през онова дере или пък...дали ще изкачим ей онзи скален праг.
За това и аз от много време практикувам експедиционен офроуд.Тоест повече офроуд, но с предвижване, бивакуване, препятствия свързани с достигането от точка А до точка Б...и в повечето случаи това сме два или най-много три джипа.Залога в доста от случаите не е малък, защото се отдалечаваме на много километри от дома си и разчитаме само и единствено на подготовка на машината, на нашите умения и преценка като водачи и...най-вече на силна психика.Много хора между другото не приемат експедиционния офроуд като нещо много екстремно и си мислят , че видиш ли на, като се натикат в някакви екстреми на 30км. от града и вече са супер хардаджии...и супер джипкаджии...
Е да ама не...Когато стигнеш в нищото и не можеш да мръднеш ни напред ни назад, навън вали примерно из ведро, стъмва се, а жена ти и децата ти са в натоварения джип и очакват да се справиш...изведнъж играта на офроуд/което за мен са в големия си процент неделните разходки/ загрубява.Тогава и залога е съвсем друг...
Минавали сме в много трудни условия по билото на Ст. Планина от х. Българка до морето, катерил съм се по билото на Беласица и то със спукан и течащ като лейка маркуч на съединителя/а там си е меко казано екстремно/, обикаляли сме Родопите по черно с десетки километри дневни преходи и дори сме правили на Марин радиатора в дън гори тилилейски, защото го отпори на един дълбок коловоз...И всичкото това дори не бих го дал за сравнение, колко хора ще имат куража да го направят сами и да разчитат само на себе си на стотици километри от дом, приятели и дори...често на много километри извън цивилизацията въобще и то без никаква помощ...
Само обаче бих попитал, колко от нас ще имат куража да тръгнат сам сами с един джип на 20 000+ километра из Памир, Алтай и прилежащите им каменисти и диви райони...Колко ще имат куража от..."големите офроудъри"...Там е само черно, но и диво и опасно...Там именно си проличава кой колко струва , а не по неделните разходки на 30-50км. от дома, където и с счупен джип ще се прибереш...Дори и моите 400+км. които имах до дома с течащ маркуч от югозападния ъгъл на БГ и почти без съединител направо са едно нищо...
Иво и Ани го направиха...сами...Ето това за мен е да си истински офроудър...Другото е залъгалка за малки дечица...Аз също съм от малките дечица обаче, защото си признавам...Нямам куража да го направя сам.Да бих тръгнал с още някой, колкото и да изглежда рисково, но не и сам...
Та...нещата стоят по малко по-друг начин...и се иска едно друго дупе...

А асфалтовите участъци при подобни експедиции от по повече от 20 000км. и то за няма и месец...аз не ги броя толкова, защото...те се компенсират с рисковите офроуд километри които минаваш...сам и без другар!!!
Поздрави!