Да, извинения от моя страна, че обсебих на човека темата и я изместих в съвсем друга посока...
ВладиЧ, виж
това. Преди 5-6 години човекът искаше да стигне до Тайланд с кемпер, но пакитата му забавиха/отказаха визата. Като предходната година той беше ходил с кемпера до Индия, т.е. му бяха ясни нещата. Иначе, аз съм със същите впечатления за Пакистан - стремят се да покажат, че това, което се пише по медиите е преекспонирано и че са отворени към туризма. За Каракорум хайуей е ясно. Дори проучвах как да отида това лято там с леко ендуро. Но не ми се дават зверските пари за Китай. Т.е. ако имам Пакистанска виза, а Индия ми откаже и реша да се разходя до Кунджераб пасс, след това трябва да се връщам отново през Пакистан. В Афганистан не ми се влиза засега... Макар, че преди 2 години на Ишкашим бях готов да вляза и да се помотам из Вакханския коридор. Тогава местни люде ни подведоха, че била затворена границата. А в последствие се оказа, че не е така... Но там в тези райони, нещата са такива... Просто трябва да се въоръжиш с време и търпение и да си готов във всеки един момент да прекрояваш плановете, според текущата информация и обстановка.
Пътеписите на Бойко и Мони ги зная на изуст. Тогава те плащаха по каналния ред за гид в Китай. Стратегията за Китай, когато човек е притиснат откъм бюджет е друга... По overland форумите чужденците се събират на групи за определени маршрути и така делят разходите за гидовете в Китай. Има дори 1-2 фирми, които организират така пътувания в Китай. Ще видим, дано един ден се доредя и там да успея да вляза. Макар, че като гледам каква експанзия правят братята китайци, няма смисъл да им ходим на гости - те сами настъпват

Наскоро гледах видео в тубата, на холандци с дефендъри по чукарите в Босна. На черен път в планината имаше изтипосана табела на китайска компания, която започва да асфалтира пътя!!!
Четох инфото на руснака. Ами нещо или моят руски е много зле, или нямаше кой знае каква полезна информация за мен. Съвсем ясно е, че ако на беседата за виза, кажеш че ще пътуваш на автостоп, ще ти я откажат

За Иран също се иска резерваци и самолетен билет (официално). При първото ни ходене, се качвахме на вулкана Демавенд. При интервюто за визата обяснихме много детайлно в посолството какъв ни е плана, че ще ходим със собствен транспорт и т.н. Много, наистина много, ни се зарадваха и съдействаха по всякакъв начин - нямахме никакви проблеми. Вторият път беше 2016-а на път за Централна Азия. Отново обяснихме всичко детайлно и искахме транзитна виза, за да спестим по $10 на виза. Отново усмивки, напътствия, съдействия... Единствено ни посъветваха да вземем туристическа виза, защото "Иран е много голяма и красива страна и няма да съжаляваме, ако останем повече там."

Мисълта ми е, че при разумен подход и детайлно разясняване на начина на пътуване и целта му, обикновено в посолствата съдействат. Надявам се и занапред да ми се получава така :-)
Това е страхотно четиво - много детайлно се описва как се преминава границата Иран - Пакистан. Интересно е да се проследят и вътрешните мисли и настроения на Дейвид и Жосефин

И най-ценното е, че е съвсем прясно!