Разходка

ВладиЧ
Младши офроудър
Регистриран: 17 фев 2017 14:06
МПС: Мотоциклет BMW R 1100 GS

Re: Разходка

Непрочетено мнение от ВладиЧ » 02 апр 2018 19:24

Тук съм запазил един руски сайт, в който има много информация за подобно пътуване и за визи за Иран, Пакистан и Индия. Информацията се отнася за руснаци, но части от нея могат да послужат. Най-напред се вади индийската виза, а после се "дотъманяват" останалите визи спрямо нея, като време и място. ;) http://extremetravels.narod.ru/ru-in_inst.htm Този руснак в същност е пътувал на автостоп по този маршрут, но разбира се нищо подобно човекът не е писал в документите, когато е искал индийска виза. И в Русия за индийска виза трябва билет за самолет и вход и изход от Индия. Той пише как е нагласил нещата. ;)

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР
Регистриран: 23 юли 2010 15:16
МПС: Toyota LC UZJ100

Непрочетено мнение от pegasoto » 02 апр 2018 20:17

ВладиЧ, благодарско! Ще го изчета!
В Иран съм бил два пъти и там са ми ясни нещата как стават...
За руска виза също се иска хотелска резервация и самолетен билет, предполагам за Индия ще е същото. За Русия съм ползвал услугите на Аеротур, предполагам, че по същата схема ще могат да помогнат и за Индия.
Защо първо се вади индийска виза? Без да съм чел информацията от руснака, моите виждания са, че първо трябва да се извади пакистанска. И двете визи са еднакво рискови за получаване. Ако първо получа индийска виза и след това пакитата ми откажат?!? Нямам стигане до Индия и ще изгоря с едни пари за индийската виза, защото Пакистан и да искам, няма как да го заобиколя, за да вляза по друг начин в Индия. От друга страна, ако получа пакистанска виза, ами тръгвам и ще се разходя до Пакистан :) А по път в Турция или Иран, където Индия имат посолство, мога да опитам отново за тяхна виза?
Такива са ми текущите, съвсем първоначални идеи и планове... Но ще изчета инфото на братушката, може да има някаква уловка, която за момента да не я зная.

Поздрави,
Иво

ВладиЧ
Младши офроудър
Регистриран: 17 фев 2017 14:06
МПС: Мотоциклет BMW R 1100 GS

Непрочетено мнение от ВладиЧ » 03 апр 2018 10:09

Ами от моите проучвания съм останал с впечатление, че Пакистан доста по-рядко отказва визи. Стремят се да се докажат и наложат, като туристическа страна за разлика от Индия. Значи, ако се вземе индийска виза след това може да се иска и транзитна виза за Пакистан. А ако Индия откаже виза тогава може да се иска туристическа виза за Пакистан и да се ходи към Каракурум чак до границата с Китай и прохода Кунджераб всичко това по Каракурум хигуей..
Ето пътеписите на Бойко Терзиев и Мони Флоров за Китай, Пакистан и Каракурум хигуей през 2012 год..
http://www.dream2ride.com/index.php/bg/ ... ta-istoria
http://www.dream2ride.com/index.php/bg/ ... ia-2012-bg

Потребителски аватар
lubashki777
Модератор
Регистриран: 06 фев 2008 13:29

Непрочетено мнение от lubashki777 » 03 апр 2018 10:26

Малей...от една неделна разходка, къде отидохме... :o :o :o
Ама стана готина дискусия де...поне за мен!
Поздрави!
NISSAN FOREVER!!!

pegasoto
БAШ ОФРОУДЪР
Регистриран: 23 юли 2010 15:16
МПС: Toyota LC UZJ100

Непрочетено мнение от pegasoto » 03 апр 2018 11:50

Да, извинения от моя страна, че обсебих на човека темата и я изместих в съвсем друга посока...

ВладиЧ, виж това. Преди 5-6 години човекът искаше да стигне до Тайланд с кемпер, но пакитата му забавиха/отказаха визата. Като предходната година той беше ходил с кемпера до Индия, т.е. му бяха ясни нещата. Иначе, аз съм със същите впечатления за Пакистан - стремят се да покажат, че това, което се пише по медиите е преекспонирано и че са отворени към туризма. За Каракорум хайуей е ясно. Дори проучвах как да отида това лято там с леко ендуро. Но не ми се дават зверските пари за Китай. Т.е. ако имам Пакистанска виза, а Индия ми откаже и реша да се разходя до Кунджераб пасс, след това трябва да се връщам отново през Пакистан. В Афганистан не ми се влиза засега... Макар, че преди 2 години на Ишкашим бях готов да вляза и да се помотам из Вакханския коридор. Тогава местни люде ни подведоха, че била затворена границата. А в последствие се оказа, че не е така... Но там в тези райони, нещата са такива... Просто трябва да се въоръжиш с време и търпение и да си готов във всеки един момент да прекрояваш плановете, според текущата информация и обстановка.

Пътеписите на Бойко и Мони ги зная на изуст. Тогава те плащаха по каналния ред за гид в Китай. Стратегията за Китай, когато човек е притиснат откъм бюджет е друга... По overland форумите чужденците се събират на групи за определени маршрути и така делят разходите за гидовете в Китай. Има дори 1-2 фирми, които организират така пътувания в Китай. Ще видим, дано един ден се доредя и там да успея да вляза. Макар, че като гледам каква експанзия правят братята китайци, няма смисъл да им ходим на гости - те сами настъпват :) Наскоро гледах видео в тубата, на холандци с дефендъри по чукарите в Босна. На черен път в планината имаше изтипосана табела на китайска компания, която започва да асфалтира пътя!!!

Четох инфото на руснака. Ами нещо или моят руски е много зле, или нямаше кой знае каква полезна информация за мен. Съвсем ясно е, че ако на беседата за виза, кажеш че ще пътуваш на автостоп, ще ти я откажат :D За Иран също се иска резерваци и самолетен билет (официално). При първото ни ходене, се качвахме на вулкана Демавенд. При интервюто за визата обяснихме много детайлно в посолството какъв ни е плана, че ще ходим със собствен транспорт и т.н. Много, наистина много, ни се зарадваха и съдействаха по всякакъв начин - нямахме никакви проблеми. Вторият път беше 2016-а на път за Централна Азия. Отново обяснихме всичко детайлно и искахме транзитна виза, за да спестим по $10 на виза. Отново усмивки, напътствия, съдействия... Единствено ни посъветваха да вземем туристическа виза, защото "Иран е много голяма и красива страна и няма да съжаляваме, ако останем повече там." :) Мисълта ми е, че при разумен подход и детайлно разясняване на начина на пътуване и целта му, обикновено в посолствата съдействат. Надявам се и занапред да ми се получава така :-)

Това е страхотно четиво - много детайлно се описва как се преминава границата Иран - Пакистан. Интересно е да се проследят и вътрешните мисли и настроения на Дейвид и Жосефин :) И най-ценното е, че е съвсем прясно!

Потребителски аватар
slavin
Модератор
Регистриран: 18 ное 2008 00:06
ime: Славин

Непрочетено мнение от slavin » 18 апр 2018 22:13

Да се върна на темата за разходката, която предложих за тази седмица. Явно няма да ми се случи, защото ми излезнаха проблеми и няма да мога. Извинявам се ако съм подвел някой мераклия.

Потребителски аватар
antiroad
БAШ ОФРОУДЪР
Регистриран: 19 май 2009 22:39
ime: Антон Донев

Непрочетено мнение от antiroad » 19 апр 2018 19:06

Ше се глобяваме ,ясна работата :D :D
Шегувам се ,и аз съм ангажиран тая седмица .
Някоя от следващите седмици .
0887400121

MartinaCollins
Регистриран: 20 апр 2022 05:55

Непрочетено мнение от MartinaCollins » 20 апр 2022 11:18

Леко се променят нещата и всеки намира нещо ново, което е по-близко до него и му носи повече удоволствие. В един момент сме карали джипките заедно по горите, сега някой от нас карат мотори с други, но и от тях след време някои ще станат гъбари и ще се събират с нови хора...

Swarovski Rings

Потребителски аватар
Marin Stoyanov
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 04 фев 2008 22:15
ime: Марин Стоянов
МПС: Toyota 3000td 1KZT
Контакти:

Непрочетено мнение от Marin Stoyanov » 10 юни 2022 15:38

MartinaCollins написа:
20 апр 2022 11:18
Леко се променят нещата и всеки намира нещо ново, което е по-близко до него и му носи повече удоволствие. В един момент сме карали джипките заедно по горите, сега някой от нас карат мотори с други, но и от тях след време някои ще станат гъбари и ще се събират с нови хора...

Swarovski Rings
:good:
"В този мошенически и кървав век/ сред този народ от света и от Бога отлъчен/ ако срещнеш честен човек - убий го да не се мъчи!" - Стефан Цанев.
"Демокрацията и плурализмът дават на всички граждани правото да говорят каквото им падне и да оспорват всичко. Стига да не е мнението на някой дебел господин, излизащ от черен мерцедес, с черни очила и обграден от сонм от ангели с вратове като стволовете на шейсетгодишни букове в основата. Българите не обичат да противоречат на такива хора, по-скоро се съгласяват за всичко с тях." - Калин Терзийски

Отговори

Върни се в “ЕКСПЕДИЦИИ, РАЗХОДКИ, РАЗКАЗИ, ПЪТЕПИСИ”