Дата и час: 21 Сеп 2019 09:57

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
 Страница 1 от 1 [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: В надпревара с дъжда - мото трип
Непрочетено мнениеПубликувано на: 09 Май 2017 20:14 
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Фев 2008 13:29
Мнения: 7503
Местоположение: Стара Загора
ПОЛ: МЪЖ
Здравейте приятели, тъй като както вече писах в събота валеше из ведро и отпадна карането на мотор/е разбира се компенсирахме със съвместна семейна разходка из Търново и беше много готино/, с Марто решихме, че все пак тоя уикенд не трябва да се изпуска.Затова и...връщайки се от старата столица на България, умувахме къде да забегнем с моторите ...Задачата беше доста трудна, защото на околовръст 100км. всичко сме го изръчкали, а идеята беше именно това...трип до около 100-120км. в посока.След доста взиране в прогнозата за времето, където даваха, че...дъжда започва да вали придружен с гръмотевици/това последното е по-плашещо за нас мотористите/, едва към 15ч. след обяд, решението беше взето...
Посоката избрахме да е Етъра - Соколския манастир и , ако останеше време да водя Марто на едно място, което той не беше посещавал, но го оставих да е изненада до края.
Разбира ме се предвид ограничено време да се съберем на изхода за Казанлък още в 08,00ч., зареждаме и газ.
Идва неделя, аз ставам още в 06.30ч. все едно си е делник/загубена работа е това биологичния часовник/, веднага още сънен и с гурелясали още излизам на терасата, а там ме лъхва приятната хладина на утрото.Вдигам очи към небето, а то и помен няма нито от облаци, нито дори даваше някакъв признак за скорошно валене.За първи път си помислих..."колко много ще се зарадвам, ако този път синоптиците са сбъркали"...
Скоро идва и момента да надяна екипировката и точно в 08,00ч. бях на уречената среща.Събираме се, зареждаме и потегляме.Времето е ясно и прохладно.Абе с две думи точно за каране на мотор.Излизаме от града и започваме танца със своите любими по завоите.Трафик няма особено голям, но е достатъчен, за да ни разнообрази карането на мотор.
Подминаваме Казанлък и след гр. Шипка, Марто ми дава знак да отбием към църквата със златните кубета.Ами защо не...колко ще се забавим.Правим завой и отиваме там, за да присъстваме на...песента на камбаните от сутрешната литургия.А тя е нещо невероятно, нещо мистично , нещо...докосващо те отвътре.

Изображение

След като затихна и последния звън...правим по снимка и отново на седлата.Навлизаме в прохода Шипка.Тук асфалта на места беше все още мокър, но по-лошото е, че имаше доста пясък по завоите.След като и на двамата ни поднесоха моторите на два пъти...намалихме темпото, все пак сме тръгнали на разходка, а не на състезание и излишни рискове не бяха нито нужни нито оправдани.Преваляме Шипка и вече сме от северна страна на прохода.Танца с моторите продължава, като равномерно се люлеем на ляво и на дясно...Скоро пристигаме и на първата дестинация - Етъра.Паркираме/паркирането се оказа голям проблем/ на платения паркинг до самия вход, купуваме си билети и влизаме.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ходил съм многократно на Етъра и тук нямаше какво да ме изненада, обаче осъзнах едно...Този невероятен етнографски комплекс го беше обхванала само манията за печалбарство.Оставете кръчмите и магазинчетата с които е осеян целия комплекс и цените на които бяха супер надути, но...някак и отношението на всички на територията на комплекса беше такова...Сякаш виждаха във всеки прекрачил прага единствено и само пари, пари и пак ...пари...
Както каза Марто...в Златоград например нещата не бяха така.Там хората те посрещат като гост, а не като касичка...
Направих няколко снимки, все пак купих и един армаган за жената и си тръгнахме.Просто...повече работа там нямахме.
Яхваме моторите и се отправяме към следващата дестинация - Соколския манастир.
Аз водя групата, но...не съм идвал тук от доста години и естествено се обърквам...Това вече е сигурен факт, когато се изкачихме нагоре в планината и карахме по черен път.Спираме при едни къщички, а от там излизат мъж и жена да видят кои заблудени люде бръмчат покрай къщата им. Ние също спираме, за да попитаме къде всъщност сме сбъркали...Хората ни се усмихват и ни упътват.Хайде малко офроуд на обратно...След това хващаме асфалта и по правилната отбивка достигаме и Соколския манастир.
За мен този манастир винаги е бил една невероятна дестинация.Чувството като застанеш горе...на каменните стъпала и погледнеш в краката си храма и гледката е нещо уникално.Потреперваш от чувствата, които започват от само себе си да вилнеят вътре в теб.Сега също беше така...Намирам сили с леко трепереща ръка да направя снимка, с която да се опитам да запечатам момента, но...колкото и хубава да стане тя, онова...вътре в мен...няма как да се види на нея!!!

Изображение

Разбирам донякъде безсмислието от опита ми да предам гледки и чувства със своите кадри, отпускам фотоапарата и слизам надолу.Влизаме с Марто в църквата, паля свещ и отправям молитва към Онзи горе...
След това се разхождаме из манастира, посядаме...

Изображение

...не ни се тръгва, но...
Макар и да няма все още обещания час 15,00ч. от синоптиците, тежки капки дъжд ни карат макар и с нежелание, да се отправим към моторите и да се опитаме да се...надпреварваме с дъжда.
Потегляме и се насочваме към прохода.
Така започна първи етап от състезанието с дъжда.Колкото и бързо и стегнато да карахме, навлизайки в прохода вече ни валеше качествено.Замислих се да спрем и да облечем дъждобраните, но си казах..."давай, тук между дърветата вали малко по-малко, пък и все пак дрехите ни издържат на вода"...
Така в дъжда катерехме прохода завой след завой.Имаше коли, но изпреварването им беше малко сложно.Причината...ако ги доближиш плътно, хвърляха много вода назад, а ако държиш по-голяма дистанция, за да изпревариш на подходящо място се иска пък повече засилка...лошото е, че веднага идва следващия завой и трябва пък рязко да се намаля, което в дъжда и гарнирано с пясъка и листата, ...не е препоръчително.
Все пак макар и по-бавно, успяхме да оставим трафика зад нас, а стигайки предела и вече спускайки се от южна страна...дъжда спря и дори асфалта надолу беше сух.
Тук започнахме да изпреварваме дъжда.
След кратко време вече сме долу и решаваме да седнем на по шкембе в едно крайпътно заведение.Правим го, хапваме и си хортуваме...
Да обаче дъжда навакса нашата преднина и след като сме готови, отново започна да ръми...
Двоумим се дали да водя Марто на обещаната изненада, и за малко да се откажем, но...ръменето за момент спира и решението е взето...отиваме!
Мятаме се на машините и газ.Пътят ни е към Павел Баня, но преди да отбием на разклона в тази посока, спирам рязко, защото ставаме свидетели на уникална гледка.

Изображение

А докато аз снима с оцъклени очи от красотата , която ни поднесе майката природа, Марто чинно ме чака подпрян на вярната Хонда.

Изображение

Продължаваме напред , а изненадата, която бях подготвил за Марто е т.нар. потопена църква при с. Виден.
Стигаме, оставяме моторите, след като съм накарал моя приятел отново да кара по черно, макар и за кратко и достигаме пеш до самата църква.
Тя си е там...както я помня от всичките си посещения.

Изображение

Изображение
Всъщност не...Видя ми се по-обрасла, и някак...все едно НЯКОЙ бавно и постепенно си я вземаше обратно...след като ние човеците я бяхме изоставили, занемарили и сякаш ...не я искахме.

Изображение

Изображение
Едно не разбирам, подобни места не са само постройка.Те са дух, те са вяра, те са история...Картината хем е величествена, хем е жалка...
Марто беше възхитен от изненадата.Знаех, че ще оцени мястото както трябва и това наистина беше така.Направих му няколко снимки и...

Изображение

Изображение

...след като пообиколихме и попихме колкото можем от това невероятно място, се наложи да потегляме, че...надпреварата с дъжда още стоеше на дневен ред.
Правя кадър на двете Хонди, обръщаме и газ.

Изображение

От запад Ст. Планина вече не се виждаше от булото на дъжда, а ние карайки точно към нея, сякаш се движехме на границата между два свята...

Изображение

Усещането беше уникално.В момента в който доближихме под балканския път, дъжда отново ни настигна и капките по моторите и по визьорите ни напомниха това.Завиваме на изток и газ...Този път ние бяхме победители.Дъжда и мъглата, които се опитаха да ни сграбчат в своите обятия, останаха назад.
Спираме на Лукойл на изхода на Казанлък, да си съберем мислите и да се ободрим с кафенце.

Изображение

Като се замисля обаче...не...май спряхме, за да дадем спортменски шанс на дъжда да ни настигне, за да има пак съревнование...
И той го направи...само, че ние отново на седлата и пак му направихме дистанция.Така стигаме Ст. Загора.Спираме в началото на града, защото тук пътищата ни се разделят.Вземаме си довиждане и радялата е малко трудна, защото днес имаше много преживявания, а състезанието с дъжда...беше най-малкото от тях.
Потегляме всеки в неговата си посока.Скоро спирам пред гаража, но там...моя съсед си спрял колата, че нямало къде да паркира.Свиря пронизително с клаксона и се надявам докато отключа вратите, той да дойде.Ами не...не идва, а дъжда най-после ме настигна.Казах си хубава работа...цял ден му бягаме и накрая да ме вали пред гаража...
В :o крайна сметка на края прибирам мотора , а на дъжда се изплезвам и му напомням, че ме е настигнал...ама след финалната лента!
Така завърши един макар и импровизиран, но изпълнен с много емоция и вълнение ден.
Беше готино, беше емоционално, беше състезателно, беше и слава Богу безаварийно...
А удовлетворението...то беше на 100%.

П.П.За който иска да види снимките на цял екран и с високо качество, или цък на снимката и разпъвате на цял екран или... ето и линк към албумчето.

https://www.flickr.com/photos/143986505 ... 515500956/

Мисля, че няма да съжалявате!

Поздрави на всички!_________________
NISSAN FOREVER!!!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В надпревара с дъжда - мото трип
Непрочетено мнениеПубликувано на: 10 Май 2017 12:48 
АДМИНИСТРАТОР
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008 22:15
Мнения: 4347
Местоположение: Стара Загора
Име: Марин Стоянов
Skype: MARINHAKER
ПОЛ: МЪЖ
МПС: Toyota 3000td 1KZT
Ще ме караш да си купувам мотор :)_________________
ГОСПОД, СЪЗДАДЕ СВЕТА - "КОЛТ", ГО ПОДРЕДИ!
"В този мошенически и кървав век/ сред този народ от света и от Бога отлъчен/ ако срещнеш честен човек - убий го да не се мъчи!" - Стефан Цанев.
"Демокрацията и плурализмът дават на всички граждани правото да говорят каквото им падне и да оспорват всичко. Стига да не е мнението на някой дебел господин, излизащ от черен мерцедес, с черни очила и обграден от сонм от ангели с вратове като стволовете на шейсетгодишни букове в основата. Българите не обичат да противоречат на такива хора, по-скоро се съгласяват за всичко с тях." - Калин Терзийски
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В надпревара с дъжда - мото трип
Непрочетено мнениеПубликувано на: 10 Май 2017 14:31 
БAШ ОФРОУДЪР
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008 23:22
Мнения: 5041
Местоположение: Стара Загора
ПОЛ: МЪЖ
Моториста дъжд го не плаши бе!
Хубава разходка ... Кефи!
Поздрави


Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В надпревара с дъжда - мото трип
Непрочетено мнениеПубликувано на: 10 Май 2017 15:50 
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Фев 2008 13:29
Мнения: 7503
Местоположение: Стара Загора
ПОЛ: МЪЖ
Наистина беше кефещо...
Маринка, няма какво да чакаш, взимай заем, взимай мАторя и... :moto: :moto: :moto:
Правим група... :friends:_________________
NISSAN FOREVER!!!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В надпревара с дъжда - мото трип
Непрочетено мнениеПубликувано на: 10 Май 2017 18:08 
БAШ ОФРОУДЪР
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008 23:22
Мнения: 5041
Местоположение: Стара Загора
ПОЛ: МЪЖ
Маринка купи си мотор .... Не скутер!!! :saint:


Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В надпревара с дъжда - мото трип
Непрочетено мнениеПубликувано на: 10 Май 2017 21:10 
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Фев 2008 13:29
Мнения: 7503
Местоположение: Стара Загора
ПОЛ: МЪЖ
Маринка...и кУуло да не вземеш да си купиш..., не друго, ами не можеш да караш редом с моторите, че...трябва да си все на велопътеката!!!
Питай Стефката...той е запознат... :grin:_________________
NISSAN FOREVER!!!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В надпревара с дъжда - мото трип
Непрочетено мнениеПубликувано на: 10 Май 2017 22:13 
БAШ ОФРОУДЪР

Регистриран на: 23 Юли 2010 15:16
Мнения: 405
ПОЛ: МЪЖ
МПС: Toyota LC UZJ100
Проятна разходка се е получила! :good:


Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В надпревара с дъжда - мото трип
Непрочетено мнениеПубликувано на: 11 Май 2017 07:03 
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Фев 2008 13:29
Мнения: 7503
Местоположение: Стара Загора
ПОЛ: МЪЖ
Благодаря Иво, наистина беше готино и много емоционално!_________________
NISSAN FOREVER!!!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В надпревара с дъжда - мото трип
Непрочетено мнениеПубликувано на: 11 Май 2017 12:52 
БAШ ОФРОУДЪР
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008 23:22
Мнения: 5041
Местоположение: Стара Загора
ПОЛ: МЪЖ
lubashki777 написа:
Маринка...и кУуло да не вземеш да си купиш..., не друго, ами не можеш да караш редом с моторите, че...трябва да си все на велопътеката!!!
Питай Стефката...той е запознат... :grin:

:friends:


Offline
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 1 [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  

cron